Dag 4: Reflecteren op je eigen handelen

Challenge Groeikracht voor wijkteams

De voorlaatste dag alweer van de challenge Groeikracht voor wijkteams! Vandaag is het tijd om te reflecteren. Als sociaal werker kom je verschillende, vaak complexe situaties tegen. Hoe stel je jouw cliënt centraal, ook al heb je te maken met regels en protocollen uit de ‘systeemwereld’? Hoe houd je voor ogen wat de cliënt nodig heeft om verder te komen? Met de oefening van vandaag leer je te reflecteren vanuit het perspectief van de cliënt.

Bewust nadenken

Reflecteren is bewust nadenken over je eigen handelen om op die manier je professionaliteit te vergroten. Soms heb je een frisse blik nodig om naar jezelf te kijken. Die frisse blik is verrassend dichtbij: cliënten kunnen jou veel vertellen over jouw manier van werken en hoe zij jou ervaren. Het vragen van directe feedback is soms lastig. De volgende oefening is een eerste stap om te kijken door de ogen van cliënten.

Challenge dag4

Challenge van de dag: de publieke tribune

Deze oefening helpt jou je blikveld te verruimen en te kijken vanuit de ogen van een cliënt.

  • Pak een A4 en een stift.
  • Ga even rustig zitten en denk even na over de volgende vraag: Wie zou er het meeste baat moeten hebben bij jouw werk? Heb je een cliënt in gedachten? Of ploppen er misschien meer op? Kies er één uit.
  • Maak een tekening van deze cliënt op het A4 (nee het hoeft geen perfecte tekening te zijn). Wat weet je al van deze cliënt? Welke wensen of zorgen heeft deze cliënt? Teken of noteer dit ook op je A4. Wat kan haar/hem vooral helpen? Zo creëer je jouw eigen fictieve kritische vriend die met je meekijkt en denkt gedurende je werk.
  • Plan nu gedurende de dag een aantal momenten in waarop deze cliënt meekijkt met wat jij doet.
  • Op de geplande momenten kun je fictief met de cliënt in gesprek. Bijvoorbeeld: wat zou jij doen? Hoe zie jij dat? Wat zou jij nodig hebben in deze situatie?

Doe de oefening ook eens in teamverband, bijvoorbeeld bij aanvang van een overleg. Zo creëer je echt een tribune. Je zult merken dat je anders gaat praten als er andere ogen meekijken. Zo kun je samen tot andere inzichten komen en cliëntgerichter gaan werken. We zijn benieuwd wat het oplevert!

Challenge Tribune post-its

Tip: gratis e-learning

Doorloop de gratis e-learning module Back to basics: reflecteer op je professionele basishouding (30 min). In deze module reflecteer je op je eigen basishouding en leer je welke drie elementen van belang zijn.

Over de challenge Groeikracht voor wijkteams
In de week van 22 januari t/m 26 januari 2018 organiseerde Movisie de challenge Groeikracht voor wijkteams. Elke ochtend werd een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kostten. De challenge zelf is afgelopen, maar je kunt de opdrachten nog wel zelf doen.