Dag 4: Reflecteren op je eigen handelen

Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

De voorlaatste dag alweer van de challenge Groeikracht voor sociaal werkers! Vandaag is het tijd om te reflecteren. Als sociaal werker kom je verschillende, vaak complexe situaties tegen. Welke afwegingen maak je in die situatie? Hoe stel je jouw cliënt centraal, ook al heb je te maken met regels en protocollen uit de ‘systeemwereld’? Hoe houd je voor ogen wat de cliënt nodig heeft om verder te komen? Met de oefening van vandaag leer je te reflecteren vanuit het perspectief van de cliënt.

Bewust nadenken

Reflecteren is bewust nadenken over je eigen handelen om op die manier je professionaliteit te vergroten. Soms heb je een frisse blik nodig om naar jezelf te kijken. Die frisse blik is verrassend dichtbij: cliënten kunnen jou veel vertellen over jouw manier van werken en hoe zij jou ervaren. Het vragen van directe feedback is soms lastig. De volgende oefening is een eerste stap om te kijken door de ogen van cliënten.

Challenge dag4

Challenge van de dag: de publieke tribune

Deze oefening helpt jou je blikveld te verruimen en te kijken vanuit de ogen van een cliënt.

  • Pak een A4 en een stift.
  • Ga even rustig zitten en denk even na over de volgende vraag: Wie zou er het meeste baat moeten hebben bij jouw werk? Heb je een cliënt in gedachten? Of ploppen er misschien meer op? Kies er één uit.
  • Maak een tekening van deze cliënt op het A4 (nee het hoeft geen perfecte tekening te zijn). Wat weet je al van deze cliënt? Welke wensen of zorgen heeft deze cliënt? Teken of noteer dit ook op je A4. Wat kan haar/hem vooral helpen? Zo creëer je jouw eigen fictieve kritische vriend die met je meekijkt en denkt gedurende je werk.
  • Plan nu gedurende de dag een aantal momenten in waarop deze cliënt meekijkt met wat jij doet.
  • Op de geplande momenten kun je fictief met de cliënt in gesprek. Bijvoorbeeld: wat zou jij doen? Hoe zie jij dat? Wat zou jij nodig hebben in deze situatie?

Doe de oefening ook eens in teamverband, bijvoorbeeld bij aanvang van een overleg. Zo creëer je echt een tribune. Je zult merken dat je anders gaat praten als er andere ogen meekijken. Zo kun je samen tot andere inzichten komen en cliëntgerichter gaan werken. We zijn benieuwd wat het oplevert!

Challenge Tribune post-its

Ik heb deze challenge afgerond

 

Evert van Rest legt uit:

Stel je eigen overtuigingen eens op de proef

In deze opdracht stond reflecteren centraal met behulp van de cliënt. Een andere manier om te reflecteren is door te kijken naar de besluiten die jij neemt. Gisteren op de Dag van de Sociaal Werker gaf Evert van Rest een workshop over Professionele Perspectieven. Dat zijn overtuigingen die jij meeneemt in je werk. Lees het interview met Evert over deze 6 perspectieven en hoe je dat in een team bespreekbaar kunt maken.
‘Als die perspectieven in je team expliciet maakt, kun je ervoor zorgen dat je in ingewikkelde casussen bewust kiest voor de aanpak waar de casus om vraagt'.

Over de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Van 11 maart t/m 15 maart 2019 organiseert Movisie de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers . Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina. Alsnog meedoen?

Meld je aan