Dag 5: Werk vanuit je passie

Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Thank god it’s Friday! Je hebt bijna alle opdrachten van de challenge Groeikracht voor sociaal werkers gedaan. Je bent lekker bezig! Vandaag staat in het teken van passie. Het is belangrijk om voor ogen te houden waar jij het werk voor doet. Passie inspireert en geeft extra energie. Het stelt je in staat het werk vorm te geven.

In de flow

Mensen die passie en gedrevenheid in hun werk kwijt kunnen, ervaren vaker momenten dat ze in een flow zitten. Ze voelen zich sterk, alert, verrichten moeiteloos werk, hebben het gevoel volledig meester te zijn en op de top van hun kunnen te presteren. Problemen – en tijdsbesef – verdwijnen tijdelijk achter de horizon. Héél even lijken ze buiten zichzelf te staan.

Het is belangrijk een juiste balans te vinden tussen uitdagingen en routines in je werk én het kunnen volgen van je passie. Wil je je vaardigheden vergroten? Dan is het nodig dat je uit je ‘comfortzone’ stapt en de grens opzoekt van je kunnen. Een te moeilijke taak zorgt voor spanning, stress of angst, maar een te gemakkelijke taak zorgt voor routine of verveling. Je komt vooral in een flow, dus dichter bij je passie, als je evenwicht vindt tussen uitdagingen en vaardigheden die je gemakkelijk afgaan (Bron: Canon van het leren).

Check: Als jij kijkt naar een gemiddelde werkweek, hoeveel procent van de week zit jij dan in flow?

Challenge grafiek dag5

Challenge van de dag

Wat jou kan helpen om meer in de flow te komen, is het (her)ontdekken van je passie, zodat je deze weer kunt verbinden met de uitdagingen in je werk. Doe daarvoor de volgende oefening.

Challenge dag5

Aan een hond is het makkelijk af te lezen: je ziet gelijk of hij blij is. Maar hoe zit het met jou?

  • Welke 3 dingen hebben jou de afgelopen weken laten kwispelen? Schrijf ze op post-its.
  • Selecteer vervolgens de ‘grootste kwispel’. Plak deze op een A4 en ga erom heen associëren. Waarom ga je hiervan kwispelen? Aan welke waarden van jou komt dit tegemoet? Schrijf bij elke post-it één of enkele waarden die hier bij horen. Denk aan waarden als: vertrouwen, saamhorigheid, duurzaamheid, creativiteit, etc.

Reflecteren op je flow!

  • Bekijk je waarden en bedenk zelf (of samen met een collega) waarom deze waarden jou uitdagen.
  • En hoe kun je nog meer richten op die vaardigheden en die uitdagingen?
  • Met andere woorden: hoe kun je nog meer in flow gaan werken?
  • Formuleer een actie van de dag: vandaag ga ik actief letten op/aan de slag met ... Ik doe dat door... Aan het eind van de dag heb ik bereikt dat... Dat merk ik omdat ik energie heb gekregen van ...

Ik heb deze challenge afgerond

 

Evert van Rest legt uit:

Over de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Van 11 maart t/m 15 maart 2019 organiseert Movisie de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers . Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina