Dag 5: Werk vanuit je passie

Challenge Groeikracht voor wijkteams

Thank god it’s Friday! Je hebt bijna alle opdrachten van de challenge Groeikracht voor wijkteams gedaan. Je bent lekker bezig! Vandaag staat in het teken van passie. Het is belangrijk om voor ogen te houden waar jij het werk voor doet. Passie inspireert en geeft extra energie. Het stelt je in staat het werk vorm te geven.

In de flow

Mensen die passie en gedrevenheid in hun werk kwijt kunnen, ervaren vaker momenten dat ze in een flow zitten. Ze voelen zich sterk, alert, verrichten moeiteloos werk, hebben het gevoel volledig meester te zijn en op de top van hun kunnen te presteren. Problemen – en tijdsbesef – verdwijnen tijdelijk achter de horizon. Héél even lijken ze buiten zichzelf te staan.

Het is belangrijk een juiste balans te vinden tussen uitdagingen en routines in je werk én het kunnen volgen van je passie. Wil je je vaardigheden vergroten? Dan is het nodig dat je uit je ‘comfortzone’ stapt en de grens opzoekt van je kunnen. Een te moeilijke taak zorgt voor spanning, stress of angst, maar een te gemakkelijke taak zorgt voor routine of verveling. Je komt vooral in een flow, dus dichter bij je passie, als je evenwicht vindt tussen uitdagingen en vaardigheden die je gemakkelijk afgaan (Bron: Canon van het leren).

Check: Als jij kijkt naar een gemiddelde werkweek, hoeveel procent van de week zit jij dan in flow?

Challenge grafiek dag5

Challenge van de dag

Wat jou kan helpen om meer in de flow te komen, is het (her)ontdekken van je passie, zodat je deze weer kunt verbinden met de uitdagingen in je werk. Doe daarvoor de volgende oefening.

Challenge dag5

Aan een hond is het makkelijk af te lezen: je ziet gelijk of hij blij is. Maar hoe zit het met jou?

  • Welke 3 dingen hebben jou de afgelopen weken laten kwispelen? Schrijf ze op post-its.
  • Selecteer vervolgens de ‘grootste kwispel’. Plak deze op een A4 en ga erom heen associëren. Waarom ga je hiervan kwispelen? Aan welke waarden van jou komt dit tegemoet? Schrijf bij elke post-it één of enkele waarden die hier bij horen. Denk aan waarden als: vertrouwen, saamhorigheid, duurzaamheid, creativiteit, etc.
  • Ga vervolgens in gesprek met jezelf (tip: vraag een collega om mee te kijken). Hoe kun je vaker op je werk gaan kwispelen? Met andere woorden: hoe kun je nog meer vanuit je waarden gaan werken?
  • Formuleer een actie van de dag: vandaag ga ik actief letten op/aan de slag met ………Ik doe dat door... Aan het eind van de dag heb ik bereikt dat ……….Dat merk ik aan….

Tip: stappenplan voor vitaliteit

Kijk eens in de publicatie Tijd voor vitaliteit. Dit is een stappenplan voor professionals in zorg & welzijn die meer energie, passie en plezier in hune werk willen creëren. Movisie biedt ook een training aan over dit onderwerp.

Over de challenge Groeikracht voor wijkteams
In de week van 22 januari t/m 26 januari 2018 organiseerde Movisie de challenge Groeikracht voor wijkteams. Elke ochtend werd een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kostten. De challenge zelf is afgelopen, maar je kunt de opdrachten nog wel zelf doen.