Veelgestelde vragen
Naar aanleiding van verschillende informatiebijeenkomsten hebben we een lijst opgesteld met veelgestelde vragen over het erkenningstraject voor de databank Erkende sociale interventies.
Voor de start van het erkenningsstraject
Aan welke criteria moet een interventie voldoen om in aanmerking te komen voor het erkenningstraject?
Waar moet een handboek aan voldoen?
Het handboek geeft op een overzichtelijke manier anderen de benodigde informatie om de interventie uit te voeren zoals deze bedoeld is. Het handboek geeft een beschrijving van het probleem, de inhoud van de activiteiten, de taken en rollen van de uitvoerders en de randvoorwaarden (de benodigde deskundigheid, tijd en kosten). Handvatten voor het schrijven van een handboek vind je hier.
Wat is een procesevaluatie?
Een procesevaluatie brengt in kaart wat goed gaat en wat (nog) minder goed gaat bij de uitvoering van een interventie volgens de deelnemers en uitvoerders. Een procesevaluatie geeft inzicht in succesfactoren en verbeterpunten van de interventie, en kan gebruikt worden om tussentijds bij te sturen en onvoorziene problemen bij de werking en de uitvoering op te lossen. Een procesevaluatie is niet hetzelfde als een impactmeting of een effectmeting, waarbij wordt gemeten of de beoogde eindresultaten optreden. Door bij een procesevaluatie het proces onder de loep te nemen, krijg je zicht op de randvoorwaarden en op wat de werkzame elementen van de interventie kunnen zijn.
Voor het erkenningstraject gelden een aantal criteria waaraan de procesevaluatie moet voldoen.
Wat is de kans dat je interventie daadwerkelijk in de databank terecht komt?
Van de interventies die worden aangemeld komt ongeveer de helft in het begeleidingstraject terecht. De andere helft voldoet bij de eerste aanmelding (nog) niet aan de criteria. Bijvoorbeeld omdat de aanpak (nog) niet beschreven is als interventie, omdat er nog informatie in het handboek mist of omdat er geen procesevaluatie beschikbaar is. Soms verwijzen we de interventie door naar een andere databank omdat deze daar beter past. Het niveau Goed Beschreven heeft een hoog percentage dat positief beoordeeld is. In de afgelopen tien jaar is ongeveer één op de vijf interventies die voor niveau Goed Onderbouwd gingen niet erkend. In dat geval is er altijd toelichting wat er nog nodig is om toch erkend te worden en ondersteunt Movisie je, indien gewenst, om je beschrijving opnieuw voor te leggen aan de erkenningscommissie.
Het begeleidingstraject
Zijn er kosten verbonden aan het traject?
Er zijn geen kosten voor interventie-eigenaren aan het traject verbonden. De adviserende rol en beoordelingen worden bekostigd vanuit het ministerie van VWS. Van de interventie-eigenaren en ontwikkelaars vragen wij wel tijdsinzet.
Hoeveel tijd gaat het traject kosten?
Dit verschilt per interventie en is afhankelijk van hoeveel er al op papier staat en of het schrijven je gemakkelijk afgaat. Bij de start spreken we samen een tijdspad af. Het traject kost de interventie-eigenaar gemiddeld ongeveer 50-80 uur voor niveau Goed Onderbouwd (GO). Dat kunnen minder uren zijn voor niveau Goed Beschreven (GB), maar soms meer uren voor niveau Effectief (EFF). Het format interventiebeschrijving is meestal 20-40 pagina’s lang.
Heeft Movisie ruimte om onderzoek te doen voor ons?
Movisie kan (in opdracht) onderzoek uitvoeren naar de uitvoer of het effect van interventies. Daarnaast kunnen we kosteloos met je meedenken bij het doen van onderzoek naar en het beschrijven van je interventie in een handboek of ten behoeve van het erkenningstraject.
Hoe helpt Movisie mij tijdens het traject?
Movisie helpt bij het duidelijk beschrijven van je aanpak door feedback te geven en concrete suggesties te doen in je beschrijving. Er zijn twee feedbackrondes. Daarbij ondersteunt een begeleider van Movisie met concrete tekstsuggesties en door bijvoorbeeld vragen te stellen over de uitvoer en implementatie van je aanpak. Of door te helpen je doelen goed te laten aansluiten op je aanpak. Naast een vaste begeleider leest ook een tweede lezer mee. Dit is een inhoudelijk expert vanuit Movisie die vanuit bestaande kennis over het probleem of de doelgroep suggesties kan doen. Wanneer jij tevreden bent over je beschrijving, legt Movisie deze voor aan het praktijkpanel (niveau Goed beschreven) of de erkenningscommissie (niveau Goed onderbouwd en niveau Effectief).
Na het begeleidingstraject
Mogen anderen mijn interventie zomaar gebruiken als deze in de databank staat?
Movisie publiceert alleen het format van de interventiebeschrijving op de website. Dat is meestal niet genoeg om een interventie echt uit te gaan voeren. Of je zelf het handboek, de procesevaluatie en andere materialen publiceert, is aan jou. Deze documenten worden wel eenmalig voorgelegd aan de beoordelaars. Met de databank beogen we interventies zichtbaar te maken. Maar we zullen geïnteresseerden altijd doorverwijzen naar de interventie-eigenaar als zij met een interventie aan de slag willen.
Blijft een interventie voor altijd in de databank staan?
Nee. Beoordelingen en erkenningen zijn vijf jaar geldig. Na vijf jaar nemen we contact met je op om samen de beschrijving te updaten en opnieuw voor te leggen aan de beoordelaars. Ook bespreken we nog een keer de feedback van de vorige beoordeling en kijken we of je daar iets mee hebt kunnen doen. Kijk hier voor meer informatie over hererkenning na vijf jaar.