Gasten en sprekers

Kerstdebat 2022: klimaatrechtvaardigheid

Tijdens het kerstdebat zullen diverse sprekers en gasten een bijdrage leveren. In dit artikel lees je wie dat zijn. De komende weken maken we meer sprekers en gasten bekend.

Bahram Sadeghi

Bahram Sadeghi (host)

Programmamaker en presentator Bahram Sadeghi is de host van het Kerstdebat 2022. Hij werkt als freelance programmamaker en debatleider voor onder meer Pakhuis de Zwijger. In die hoedanigheid is hij onder meer presentator van evenementen rond de Duurzame Top-100 van dagblad Trouw. Lees in dit interview meer over Sadeghi.

Eefje Cuppen

Eefje Cuppen

Prof. dr. ir. Eefje Cuppen is hoogleraar Governance of Sustainability aan de Universiteit Leiden en directeur van het Rathenau Instituut. Tijdens het Kerstdebat zal Cuppen een geestverrijkende lezing geven. Wat kan participatie bijdragen aan die rechtvaardigheid? En wat niet? Hoe kunnen conflicten daarbij helpen? Hoe zien bijvoorbeeld omgevingsmanagers hun rol? De beelden over het publiek zijn belangrijk, immers die bepalen mede wie je als partij ziet. Welke beelden bestaan er dan? Cuppen zal rijkelijk putten uit haar eigen onderzoek. Lees in dit interview meer over Cuppen.

Foto Benito Walker

Benito Walker

De 21-jarige Benito Walker is mede-oprichter van Youth for Climate NL, een organisatie die de klimaatproblematiek onder de aandacht wil brengen bij jongeren. Hij is daarnaast vicevoorzitter bij de Nationale Jeugdraad en voorzitter bij Bureau Burgerberaad. Walker houdt zich bezig met jongerenparticipatie en het vergroten van jongereninspraak. Walker is naast Cuppen keynote spreker bij het Kerstdebat. Lees in dit interview meer over Walker.

Foto Aniek Moonen

Aniek Moonen

De 25-jarige Aniek Moonen is klimaatactivist en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Moonen heeft de studie Liberal Arts and Sciences: Global Challenges afgerond is en momenteel bezig met de studie Global Business and Sustainability aan de Erasmus Universiteit. Moonen wil de stem van jongeren zoveel mogelijk laten horen in klimaatgesprekken. Ze voert gesprekken met ministers en Tweede Kamerleden en is daarnaast onderdeel van het expertteam dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat adviseert hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien. Moonen is één van de tafelgasten. Lees in dit interview meer over haar.

Maja Ročak

Maja Ročak

Maja Ročak is lector Sociale Veerkracht aan de Fontys Hogeschool en verbonden aan de Zuyd Hogeschool. Ročak heeft het pleidooi 'Oproep tot actie: pleidooi voor een eco-sociale benadering van het sociaal werk' geschreven. Het pleidooi schreef zij samen met Jeanet de Jong (beleidsadviseur BPSW), Richard de Brabander (lector InHolland), Josien Hofs (bestuurslid IFSW), Christine Kuiper (betrokken burger en voorheen werkzaam bij Movisie) en Mariël van Pelt (Fontys Hogeschool en werkzaam bij Movisie). Ročak is één van de tafelgasten. Lees in dit interview met over Ročak.

Foto Jan Willem Bruins van BPSW

Jan Willem Bruins

Jan Willem Bruins is directeur van de Beroepsvereniging van Sociaal Werkers (BPSW), bestuurslid van Marie Kamphuis Stichting en heeft jarenlange ervaring in het onderwijs op het gebied van sociaal werk, als docent en opleidingsmanager. Hij was voorzitter van het Landelijk Overleg van de beroepsopleidingen Maatschappelijk Werk en bestuurslid van het Landelijk Overleg van de beroepsopleidingen sociaal Werk. Hij schreef voor socialevraagstukken.nl drie kritische essays over de vraag of sociaal werkers zich 'politiserend' met maatschappelijke vraagstukken moeten bezighouden. Bruins is één van de tafelgasten.

Foto van Gerrit Vledder

Gerrit Vledder

Gerrit Vledder is vanaf 1990 in diverse functies actief rond duurzame ontwikkeling. Hij ziet dat vooral als een manier van kijken naar de toekomst. Als secretaris van het project Energie in Smitsveen werkt hij in de krachtwijk van Soest met zeven organisaties samen om bewoners regie te geven over het comfortabel en energiezuinig maken van hun woning. In het paneldebat zal hij betogen dat je mensen geen energietransitie kunt opdringen of moet verplichten (zoals Utrecht), maar dat ze zich er onderdeel van moeten voelen. Vledder is één van de tafelgasten. Lees in dit interview meer over Vledder.

Spoken word artiest Sandy Bosmans

Sandy Bosmans

Sandy Bosmans is dichter, theaterschrijver en spoken word artiest. Ze is coach bij de PoetryCircle, heeft op diverse podia gestaan en richtte het spoken wordt platform Art Harder op. Sandy heeft het theaterstuk Thuiskomen geschreven en in 2021 schreef ze mee aan een animatieproject dat in het teken stond van 'black girl magic'. Op het Kerstdebat neemt Sandy je mee in een prikkelend stuk over klimaatrechtvaardigheid.

Foto Florian Wolff

Florian Wolff

Muzikant Florian Wolff wil met zijn muziek mensen inspireren voor een duurzamere toekomst. Dit doet hij met behulp van zijn zogenaamde Green Machine, een door mensen aangedreven powerstation. Wolff zal live optreden op het Kerstdebat.

Bekijk hieronder de video over de Green Machine.