Inspiratiesessies 30 minuten middag Congrestival 2022

Hieronder staan de inspiratiesessies van 30 minuten van het middagprogramma van het Congrestival 2022 op 23 september.

1    Zorgzame gemeenschappen: aanpak en resultaat

Door: NL zorgt voor elkaar (Jan Smelik)
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals, actieve burgers
De zorg voor onze ouderen en andere kwetsbare medemensen staat onder grote druk. Gelukkig zijn er zijn steeds meer initiatieven van bewoners van buurten en dorpen die voor elkaar zorgen. Dat kan variëren van informele huiskamerprojecten tot zorgcoöperaties met professionals in dienst en eigen zorgwoningen. Inmiddels tellen we meer dan 1.500 zorgzame gemeenschappen. Het landelijk netwerk Nederland Zorgt Voor Elkaar heeft, samen met Movisie en Vilans, deze beweging in kaart gebracht. Jan Smelik laat zien wat er gaande is en welke betekenis dit kan hebben voor onze samenleving.

2    Voorkomen en verminderen van eenzaamheid: succesverhalen van gemeenten    

Door: Actieprogramma Een tegen Eenzaamheid & Movisie (Cynthia Friebel, Ireen van der Lem (Opzoomer Mee) en Jan Willem van der Maat)     
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals, actieve burgers
Om vereenzaming te voorkomen is een sterke sociale basis cruciaal. Opzoomer Mee bouwt al bijna 30 jaar in Rotterdam aan een sterke sociale basis, o.a. met behulp van ‘Lief en Leedstraten’. Hoe gaat dat in zijn werk? En wat levert dit voor bewoners op?

3    GEANNULEERD Energietransitie als hefboom voor sociale empowerment

 

4    Meer sociale samenhang in wijken door bonding, bridging en linking.

Door: Movisie (Natascha Notten en Jolinde Dermaux)
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals, actieve burgers
Burgers staan ook vaak niet met de ruggen naar elkaar; op het punt van verbinding en gemeenschapsvorming is sprake van een enorme dynamiek in wijken, buurten en dorpen. Na een vierjarige rondgang langs 29 wijkinitiatieven concluderen we dit in het project Wij in de Wijk. Laat je inspireren door deze wijkinitiatieven en neem inzichten mee hoe je als ambtenaar, sociaal professional en inwoner in je eigen omgeving een inclusieve wijk kan stimuleren.

5    Wijkgericht werken: aan de slag met de tool Lokaal Buurtmaken

Door: Wijkwijzer, Platform 31 (Emre Can)
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals, actieve burgers
De wijk of buurt wordt in het hele land herontdekt. Ook wijkgericht werken staat bij veel gemeenten weer in de spotlights. Gemeenten die hiermee aan de slag willen, zijn vaak zoekende naar een vorm van wijkgericht werken die past bij de eigen gemeentelijke organisatie. We gaan in op de handvatten voor gemeenten die wijkgericht werken willen vormgeven of een stap verder willen brengen. Wijkambtenaren en beleidsmakers krijgen inzicht in verschillende vormen van wijkgericht werken en de keuzes die in de inrichting van de organisatie worden gemaakt. We toetsen de eerste opzet van het kwadranten-tool ontwikkeld op basis van de ABCD-methode, die wijkwerkers, strategen en bestuurders helpt hun gemeentelijke werkwijze en rol van de lokale overheid in het lokaal buurtmaken te doorgronden en handelingsperspectief biedt. 

6    Vanuit de sociale basis werken aan een integrale wijkverbetering

(Op het aanmeldformulier te vinden onder de naam 'Domeinoverstijgende wijkaanpak. Werken aan integrale wijkverbetering')
Door: Wijkwijker: Verwey Jonker Instituut (Matthijs Uyterlinde) & Movisie (Silke van Arum)
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals
Na tien jaar afwezig beleid investeert het Rijk, met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, weer in de leefbaarheid van kwetsbare wijken. Het gaat daarbij niet om de stenen, maar om de mensen die er wonen. In 20 focusgebieden bundelen Rijk, gemeenten, maatschappelijke partners en bewoners hun krachten om de inwoners perspectief te bieden op een betere toekomst. In deze inspiratiesessie vertellen Matthijs Uyterlinde (Verwey-Jonker Instituut/WijkWijzer) en Silke van Arum (Movisie) meer over deze integrale wijkaanpak en de rol van de sociale basis om wijken duurzaam te verbeteren. En hoe dit in de praktijk vorm en inhoud krijgt.

7    Lessen over samenlevingsopbouw: wat werkt?

Door: Movisie (Peter Rensen) en Marcel Spierts
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals
Professionals en inwoners werken samen aan het verbeteren van hun wijk of dorp. Dat moet toch werken? Maar is dat ook zo? Kunnen we dit aantonen? Movisie maakt op dit moment een wat werkt bij-dossier over samenlevingsopbouw. Marcel Spierts en Peter Rensen presenteren de eerste voorlopige resultaten. Zien we niks over het hoofd? Zitten we op de goede weg? Ervaringskennis, professionele kennis en wetenschappelijke kennis kunnen ons op het juiste spoor zetten. Als ware detectives zetten we samen verdere stappen op zoek naar bewijs.

8.   20 jaar boze burgers: wat nu?

Door: Movisie (Marcel Ham)
Doelgroep: Bestuurders, ambtenaren
Na de moord op Fortuyn twintig jaar geleden kregen we te maken met een nieuw fenomeen: de boze burger. Wie was en is die boze burger? Is hij wel boos? Jelle van der Meer en Marcel Ham plozen uit hoe de wetenschap al die jaren dacht en schreef over de boze burger.  Wat zit de burger nu precies dwars? En hoe kunnen politici en bestuurders daarmee dealen?

 

9.   Een wijk zonder muren, hoe dan? Ruimte voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid

Door: Movisie (Margit van der Meulen)
Doelgroep: Ambtenaren, sociaal professionals, actieve burgers
Over de noodzaak van kwartiermaken voor met name mensen met psychische problemen. Er zijn verschillende manieren om daar ruimte voor te creëren. Een aantal passeren de revue. En we gaan in op het onderzoek naar de bewustwordingsbijeenkomsten van Mind, voorheen Samen Sterk zonder Stigma.

10.  Sociale basis in beweging: gemeenteaanpakken in beeld

Door: Verwey Jonker Instituut (Andrew Britt) en gemeente Tilburg (Rob Ashmann)
Doelgroep: Bestuurders, ambtenaren
Het Verwey-Jonker Instituut heeft in twaalf gemeenten onderzocht hoe zij hun sociale basis vormgeven. In deze sessie gaat Andrew Britt in op de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek en wat andere gemeenten hiervan kunnen leren. Hij doet dit in gesprek met gemeente Tilburg en Contour de Twern. Hoe hebben zij lokaal deze punten aangepakt en hoe gaat dat? 

Congrestival 2022

Datum: 23 september 2022
Tijd: 10.00 - 16.00
Waar: Krachtstation, Kanaleneiland Utrecht
 

ministerie bzk en vws

Logo WijkWijzer

Logo Nederland Zorgt Voor Elkaar

Logo NOV (Mensen maken Nederland

Logo van Een tegen Eenzaamheid

Logo van Sociaal Werk Nederland

Logo van MantelzorgNL