Mantelzorg in zorgintensieve situaties

Naar schatting verlenen 4 miljoen Nederlanders mantelzorg. Bij intensieve mantelzorg gaat het over mantelzorg in intensieve zorgsituaties, bijvoorbeeld vanwege een gehandicapt kind of een partner met een psychiatrische problematiek. Situaties waarin er sprake is van een langdurige zorgvraag en complexe problematiek – en vaak meerdere wetten en schotten. In de ondersteuning vallen deze cliënten en hun naasten vaak tussen wal en schip. Op deze pagina bundelt Movisie informatie over mantelzorg in zorgintensieve situaties.

Wat helpt in zorgintensieve situaties?

Mantelzorg is er in allerlei soorten en maten. Er zijn mantelzorgers die met een zorgintensieve situatie te maken hebben, omdat zij langdurig zorg en ondersteuning bieden aan een naaste met een stoornis, ziekte of handicap. Hoe kan je als gemeente of steunpunt mantelzorg of andere betrokkene deze groep mantelzorgers passend ondersteunen? Lees het interview met Movisie-adviseur Ilse Zwart-Olde.

Rapport 'Op weg naar betere ondersteuning'

Movisie deed onderzoek naar de impact die een intensieve mantelzorgsituatie heeft op het leven van de mantelzorger. Hoe lukt het hen het mantelzorgen te combineren met de rest van hun leven? En zijn er aangrijpingspunten voor verbetering van hun ondersteuning bij het zorgen?

Bekijk resultaten

Informatie voor gemeenten

Mantelzorgers die te maken hebben met intensieve zorgsituaties, bijvoorbeeld vanwege een gehandicapt kind of een partner met een psychiatrische problematiek, hebben een grotere kans op een burn-out. Wat weten we over waar het goed gaat in zorgintensieve situaties? Waar liggen barrières?

Naar gemeenten.movisie.nl

Verhalen van mantelzorgers

Niemand kan beter vertellen wat een mantelzorger nodig heeft, dan mantelzorgers zelf. Daarom spreekt Movisie met mantelzorgers in zorgintensieve situaties. Op deze pagina bundelen we alle informatie, die we hebben opgehaald uit de praktijk.

 • 'Als het beter gaat met Sem, dan gaat het ook beter mij'
  ‘Wij zijn er nu al vijf jaar mee bezig. Er is niemand die mij de weg wijst. Het is toch te gek dat ik moet weten hoe alles in elkaar zit? Als ouder hoef je je daar toch niet mee bezig te houden? En dan speelt nog dat ik aardig de weg weet, ook professioneel. Maar hoe zit dat met mensen die de weg niet weten? Het is eigenlijk heel simpel: als het beter gaat met Sem, gaat het ook beter met mij. En andersom.’ Een gesprek met Noah, consulent bij een steunpunt mantelzorg én mantelzorger van haar zoon Sem.
 • 'Mijn leven als Mantelzorger'
  ‘Ik kreeg opnieuw telefoon. Dit luidde de tijd in dat ik samen met een vriendin ging zorgen voor onze vriendin Nancy. Alvleesklierkanker. 6 maanden zorgen in Amsterdam. Mijn accordeon bleef in de hoek staan.’ Een persoonlijke column van Anita Peters.
 • ‘Probeer te blijven wie je bent'
  ‘Ik ben Hanneke. Mijn moeder woont bij mij in met Q-koorts. Mijn man heeft een herseninfarct gehad. Op twee uur rijden woont mijn schoonmoeder, zij heeft Parkinson, en mijn schoonzus, zij heeft dementie op jonge leeftijd.’ Zo begint het filmpje waarin Hanneke vertelt over de zorgintensieve situaties waar ze mee te maken heeft.
   

 • Blog: 'Bij wie kan ik terecht?'
  Nicole blogt over haar zoektocht naar passende ondersteuning. ‘Mijn boodschap? Zorg dat er begeleiding is voor kind en ouders en neem signalen serieus. Coördinatie en goede afstemming tussen de organisaties en instellingen is heel belangrijk! Doe iets aan die wachtlijsten. Als er een crisis is, dan is het bijna onmogelijk om nog vier maanden te wachten. En ten slotte: er zitten zoveel jongeren thuis. Ondersteun alle initiatieven om deze jongeren erbij te laten horen en ze een doel te geven. Zij verdienen allemaal een toekomst.’
 • Praat met mantelzorgers over wat hen in balans houdt. 
  Door de vergrijzing neemt het aandeel mantelzorgers af en de druk op mantelzorgers toe, met mogelijk ontsporing of burn-out tot gevolg. Met dit toekomstbeeld in ons achterhoofd, blijkt wel het belang van aandacht voor mantelzorgers. Vroeg of laat zijn we allemaal een keer aan de beurt. Welke ondersteuning kunnen gemeenten en welzijnsorganisaties bieden? Hoe zorgen we er als samenleving voor dat mantelzorgers het op een prettige manier volhouden?

Intensieve mantelzorg op de agenda

Mantelzorgers die te maken hebben met een intensieve zorgsituatie, weten als geen ander hoe moeilijk het is om ‘de boel’ draaiende te houden. Op donderdag 29 november 2018 vond het Theaterdebat Zicht op mantelzorg in zorgintensieve situaties in Amersfoort plaats. Ongeveer 50 professionals, mantelzorgers, bestuurders en belangenbehartigers uit zorg- en welzijn gingen met elkaar in gesprek over de impact van intensieve mantelzorg. Lees het verslag.