Fietsmaatjes
De interventie Fietsmaatjes is een maatjesproject waarbij de deelnemers, gasten genoemd, en fietsvrijwilligers samen al fietsend op pad gaan. Op de duofiets zitten de fietsmaatjes naast elkaar. Fietsmaatjes faciliteert dat de fietsvrijwilliger en de gast al gauw echte maatjes van elkaar worden. Dit leidt tot betekenisvol sociaal contact. Samen verkennen zij de eigen woonomgeving en gasten voelen zich door deelname aan het fietsverkeer meer onderdeel van hun wijdere, fysieke leefomgeving. De gasten komen in beweging op eigen tempo, onder meer via een eigen instelbare versnelling: ze krijgen een aangepast beweegaanbod.
Interventiebeschrijving-Fietsmaatjes.pdf
703.18 KB
Contactgegevens
Aan de slag met deze interventie? Neem contact op met:
Stichting Fietsmaatjes Nederland: Jan Burgmeijer
info@fietsmaatjes.nl
www.fietsmaatjes.nl
Doelgroep
De doelgroep van Fietsmaatjes bestaat uit volwassenen met een lichamelijke, zintuiglijke of cognitieve beperking waardoor zij niet zelfstandig kunnen of durven fietsen. De gasten kunnen zowel thuis als in een zorginstelling wonen. Deelname is op individuele basis.
Doel
Het hoofddoel van Fietsmaatjes is: gasten blijven regelmatig bewegen op de duofiets (bij voorkeur wekelijks), ervaren betekenisvol sociaal contact met hun vaste fietsmaatje en voelen zich meer onderdeel van hun nabije fysieke omgeving.
Aanpak
De interventie bestaat uit 7 stappen: 1) werving fietsvrijwilliger, 2) intake fietsvrijwilliger, 3) werving gast, 4) intake gast, 5) koppeling fietsvrijwilliger en gast, 6) gast en fietsvrijwilliger maken regelmatig een fietstocht op de duofiets en 7) fietsmaatje en fietsvrijwilliger stoppen als duo met het maken van fietstochten.
Materialen
De belangrijkste materialen voor uitvoering van de interventie zijn een kwalitatief goede elektrische duofiets en een speciaal online duofietsrooster. De werkwijze van de interventie is vastgelegd in het handboek van Fietsmaatjes.NL en de bijbehorende werkwijzen nieuwe gast, nieuwe vrijwilliger, fietsvrijwilliger en handvatten werving & koppeling.
Onderzoek
Uit de onderzoeken (2020, 2024) naar het bereik van Fietsmaatjes blijkt dat de doelgroep bereikt wordt. De procesevaluatie onder gasten (2021) laat zien dat het voor gasten belangrijk is om het fietsen sámen met iemand te doen: het fietsmaatje. Ook het onder de mensen zijn tijdens het fietsen en het koffiedrinken benoemen gasten als belangrijke positieve elementen van Fietsmaatjes. De procesevaluaties onder gasten (2021), fietsvrijwilligers en teamleden (2021, 2022) laten zien dat gasten drempels ervaren om zich aan te melden bij een interventie. Vanuit deze onderzoeken is de werkwijze van Fietsmaatjes aangescherpt, bijvoorbeeld om ervaren drempels van gasten bij aanmelden weg te nemen, zijn er jaarlijkse evaluatiemomenten ingevoerd en is er meer aandacht voor eenzaamheid onder gasten.
Op 1 oktober 2024 zijn er 56 lokale Fietsmaatjes-organisaties actief in 58 gemeenten. In 2023 hebben in heel Nederland 3.950 gasten minimaal één fietsrit met Fietsmaatjes gemaakt.
Beoordeling
Fietsmaatjes is in november 2024 door een onafhankelijk panel van praktijkbeoordelaars beoordeeld als Goed Beschreven. De beoordelaar vinden Fietsmaatjes een inspirerende interventie, die uitgebreid beschreven is en een grote meerwaarde kan zijn bij het voorkomen van eenzaamheid en het bevorderen of in stand houden van de gezondheid van de deelnemers. Ook benoemen zij als zeer positief de aandacht en ondersteuning voor de vrijwilligers.