ME-WE

Veerkrachttraining voor jonge mantelzorgers

De training helpt jongeren om te gaan met hun emoties, doelen te bereiken en zich te verbinden met anderen. De vaardigheden die zij tijdens deze training leren, helpen niet alleen bij het zorgaspect van hun leven, maar ook bij hun ontwikkeling in het algemeen.

Contactgegevens

Aan de slag met deze interventie? Neem contact op met:
Vilans, Tamara Bouwman en Yvonne de Jong t.bouwman@vilans.nlydejong@vilans.nl
www.zorgvoorbeter.nl

Logo van ME-WE

Thumbnail

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit schoolgaande jongeren (middelbaar onderwijs) vanaf 14 jaar die mantelzorgtaken hebben. Onder mantelzorgtaken verstaan we alle taken die horen bij het zorgen voor en/of zich zorgen maken om een familielid of vriend met een chronische ziekte, beperking, verslaving of problemen door ouderdom.

Doel

Het doel van de ME-WE veerkrachttraining is het versterken van de veerkracht van jonge mantelzorgers zodat zij goed kunnen omgaan met en herstellen van stress vanwege het zorgen voor of zorgen maken om een naaste met een chronische ziekte, beperking, verslaving of ouderdom.

Aanpak

De ME-WE veerkrachttraining bestaat uit acht bijeenkomsten, vier live groepsbijeenkomsten en vier online groepsbijeenkomsten. De eerste zeven bijeenkomsten vinden wekelijks plaats, de achtste bijeenkomst is een terugkomstbijeenkomst na drie maanden. De live bijeenkomsten duren ongeveer twee uur, de online bijeenkomsten anderhalf uur. Bij elke bijeenkomst horen huiswerkopdrachten. 
De groepsbijeenkomsten hebben minimaal drie en maximaal tien deelnemers. De bijeenkomsten worden geleid door een getrainde trainer.

Materiaal

Voor het uitvoeren van de ME-WE veerkrachttraining is een trainershandleiding beschikbaar met per sessie informatie over de voorbereiding, achtergrond, de doelen en een gedetailleerde planning. 

Onderzoek

Jonge mantelzorgers die de ME-WE veerkrachttraining hebben gevolgd geven aan dat zij beter in staat zijn om te gaan met stressvolle gedachten en gevoelens, en meer weten over zichzelf. Zij ervoeren steun van andere jonge mantelzorgers en hadden plezier tijdens de training. Door de training zijn ze beter in staat nieuwe vrienden te maken en beter in staat hun emoties uit te drukken. Een aantal deelnemers geeft aan dat de onderwerpen soms wel zwaar en/of intensief waren.

De uitvoerders van de training zijn over het geheel genomen erg positief over de ME-WE veerkrachttraining. Zij zagen dat sommige jonge mantelzorgers het moeilijk vinden om toe te geven dat ze jonge mantelzorger zijn. Een persoonlijke aanpak in het contact met de jongeren, enthousiasme en intrinsieke motivatie van de uitvoerder heeft een positieve invloed op de werving.

Beoordeling

ME-WE is in maart 2023 door de Erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid  erkend als Goed onderbouwd. De commissie vindt ME-WE een mooie interventie die een praktische, relatief eenvoudige maar doelgerichte toepassing biedt voor jonge mantelzorgers. Sterk punt in de onderbouwing vindt de commissie de uitwerking van de (aan te pakken) factoren. Daarnaast vindt de commissie het positief dat er in de onderbouwing aandacht wordt besteed aan een mogelijke risicofactor in de ontwikkeling naar volwassenheid van jongeren, namelijk het dragen van zorgverantwoordelijkheid, en aan het belang van het verhogen van veerkracht bij deze doelgroep.