Samenwerkwijze
Een interventie om integraal en samen met inwoners de best passende hulp te vinden
De samenwerkwijze is een aanpak om samen met professionals en inwoners zelf de best passende oplossingen te vinden voor hulpvragen van inwoners. Aan de hand van de drie vragen ‘wat wil ik, wat kan ik en wat heb ik nodig?’ formuleert de inwoner samen met professionals en netwerk zijn/haar hulpvraag. Managers en bestuurders helpen om de systemen van de organisatie ondersteunend te maken aan de oplossing. Organisaties houden elkaar scherp op de principes van de Samenwerkwijze in de leersessies .
Interventiebeschrijving-Samenwerkwijze.pdf
549.77 KB
Contactgegevens
Aan de slag met deze interventie? Neem contact op met:
Gemeente Oss: Maikel Hille, kwaliteitsadviseur Samenwerkwijze
E-mail: m.hille@oss.nl / Telefoon: 14 0412
proeftuinruwaard.nl/samenwerkwijze-oss
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit alle inwoners van 18 jaar en ouder met een hulpvraag rond gezondheid, dagelijks leven, geld, wonen en meedoen. Dit kan gaan om één of meerdere hulpvragen die in complexiteit kunnen variëren.
Doel
Het doel van de Samenwerkwijze is dat inwoners met een hulpvraag rond gezondheid, dagelijks leven, geld, wonen en meedoen samen met hun netwerk en professionals passende oplossingen vinden voor hun vraag en meer welbevinden ervaren.
Aanpak
Aan de hand van de drie vragen ‘wat wil ik, wat kan ik en wat heb ik nodig’ formuleert de inwoner samen met professionals en netwerk zijn/haar hulpvraag. In een Samenwerkoverleg bij de inwoner thuis, zoeken deelnemers samen naar de best passende oplossing. De oplossing mag buiten bestaand aanbod liggen. Managers en bestuurders helpen om de systemen van de organisatie ondersteunend te maken aan de oplossing. Organisaties houden elkaar scherp op de principes van de Samenwerkwijze in de leersessies (actieleren).
Materialen
- Handboek voor professionals, managers en bestuurders
- Leerplan (werkboek voor driedaagse training) voor professionals – opgenomen in Handboek
- Format Samenwerkplan (voor inwoners en professionals) – opgenomen in Handboek
- Praatplaat met toelichting op de Samenwerkwijze voor inwoners
- Website met korte beschrijving van de Samenwerkwijze
- Animatie waarin Samenwerkwijze wordt uitgelegd
- Channel op 1sociaal domein voor onderling uitwisselen tussen professionals
Onderzoek
In 2023 zijn vragenlijsten (15) en telefonische interviews (9) afgenomen onder inwoners van gemeente Oss. Ook zijn in totaal 17 uitvoerders geïnterviewd, is een documentanalyse uitgevoerd en een leersessie in de praktijk bijgewoond. De resultaten laten zien dat inmiddels alle inwoners in de vastgestelde gebieden via de Samenwerkwijze worden geholpen. Inwoners geven deze hulp gemiddeld een 8,5. Zij vinden de hulp passend en voelen zich prettiger door de hulp. Uitvoerders ervaren meer werkplezier, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Ze zien dat er sneller en beter passende hulp wordt gegeven aan inwoners.
Beoordeling
Samenwerkwijze is in maart 2024 door een onafhankelijk panel van praktijkbeoordelaars beoordeeld als Goed Beschreven. De beoordelaars waarderen de praktische werkwijze om oplossingsgericht te denken en daarbij de inwoner centraal te stellen. Daarnaast biedt de interventie een antwoord op de versnippering en verkokering in het sociaal domein voor slimmer samen te werken met de inwoner.
De interventie Samenwerkwijze is van alle netwerkwerkpartners van de gemeente Oss.