Vangnetwerken
Het verlichten van sociaal isolement door middel van een vervangend sociaal netwerk
Bij de interventie Vangnetwerken vormen deelnemers een groep die werkt als een professioneel ondersteund alternatief voor een persoonlijk sociaal netwerk. Dit vervangend sociaal netwerk is gericht op het verlichten van sociaal isolement van de deelnemers. Onder begeleiding van een sociaal werker komt de groep wekelijks samen, de deelnemers creëren ruimte voor elkaar om bij te dragen en om sociale vaardigheden te oefenen. Na een periode van anderhalf jaar staat er een groep van minimaal 15 personen die met elkaar een (vervangend) netwerk vormen.
Interventiebeschrijving-Vangnetwerken.pdf
2.06 MB
Contactgegevens
Aan de slag met deze interventie? Neem contact op met:
AanEen, Jenny Zwijnenburg
jenny.zwijnenburg@gmail.com / 06-18649427
www.aaneen.net
Doelgroep
De doelgroep van de interventie bestaat uit zelfstandig wonende wijkbewoners in een (dreigend) sociaal isolement, die een groter netwerk willen. Zij willen deelnemen aan een groep om dit te bereiken. Zij hebben door verschillende oorzaken een ‘sociale gebruiksaanwijzing’ wat maakt dat zij ondersteuning nodig hebben om succesvol aansluiting bij anderen te vinden.
Doel
Mensen die in een sociaal isolement verkeren bieden elkaar sociale steun, waardoor zij een verlichting van hun isolement ervaren.
Aanpak
Een sociaal werker zet vanuit een presente basishouding in anderhalf jaar samen met de deelnemers een groep op met een gezamenlijke sociale identiteit. De groep dient als een vervangend sociaal netwerk, op basis van drie bouwstenen:
- Positief bij elkaar brengen;
- Sociale productiviteit bevorderen door sfeer van ‘georganiseerde chaos’;
- Sociaal tolken.
Materiaal
- Handboek vangnetwerken (2023)
- Checklist elementen vangnetwerken
- Evaluatie vragenlijst
- Maatwerktraining
- Coaching on the job.
- E-learning
Onderzoek
Er hebben vier onderzoeken plaatsgevonden in de verschillende ontwikkelingsfasen van de interventie.
- In 2016-2018 onderzochten Rotterdamse deelnemers en sociaal werkers in actie-onderzoek de werking van het eerste vangnetwerk. Een resultaat was een methodebeschrijving als basis voor het opzetten van nieuwe vangnetwerken.
- In 2018-2020 werden in Tilburg twee nieuwe vangnetwerken ontwikkeld. Dat proces is onderzocht met een Community of Practice van sociaal werkers. Dit leverde een ‘checklist’ met de eigenschappen van een vangnetwerk en een evaluatie-vragenlijst. Er werd een handboek geschreven.
- In 2022 is er een procesevaluatie gemaakt op basis van een analyse van alle evaluatieverslagen en vragenlijsten van de verschillende vangnetwerken. Dit materiaal is gebruikt om de interventiebeschrijving aan te vullen.
- In vier onderzoeksbijeenkomsten (2022-2023) met presentie-experts, sociaal professionals en deelnemers is het handelen van de sociaal werker diepgaand uitgewerkt. De interventiebeschrijving is op basis daarvan aangevuld en het handboek vernieuwd.
Beoordeling
Vangnetwerken is in maart 2023 door de Erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid erkend als Goed onderbouwd. De commissie vindt Vangnetwerken een aansprekende, goed bedachte en doordachte interventie. Het is zichtbaar dat er lang aan deze interventie is gewerkt. Zeer positief vindt de commissie dat Vangnetwerken een laagdrempelige activiteit biedt voor een omvangrijk probleem (eenzaamheid en sociaal isolement), daarnaast is de interventie duidelijk beschreven en zijn ook de materialen prima in orde.