COmpas: bereiken van inwoners

Welkom op de landingspagina over het bereiken van inwoners die gebaat kunnen zijn bij hulp van een cliëntondersteuner. Cliëntondersteuners staan klaar voor de inwoners uit jouw gemeente, maar hoe zorg je ervoor dat zij hen daadwerkelijk kunnen vinden met hun hulpvragen? In het koploperproject is hier veel ervaring mee opgedaan. De geleerde lessen bundelen we, per aanpak, op deze pagina.

Inwoners bereiken: verschillende manieren

Het eerste contact is het moeilijkst: inwoners zijn snel geneigd niet direct zelf hulp te zoeken voor hun ondersteuningsvraag. Je moet ze zien te bereiken. Hoe doe je dat? 

  • Doelgroepgerichte folders: verspreiden via huis-aan-huis bladen en plekken waar inwoners vaak komen, denk aan het wijkcentrum, de supermarkt, huisarts of sportfaciliteiten. 
  • Beschrijven van ervaringsverhalen in lokale media 
  • Inzet van sleutelfiguren en verwijzers 
  • Inzet van sociale media 
  • Via verenigingen en religieuze organisaties 

In deze handreiking 'Cliëntondersteuning voor ouderen' lees je meer specifieke tips om ouderen in jouw gemeente te bereiken. Klik hier om de handreiking te lezen

Praktijkvoorbeelden

Cliëntondersteuning proactief aanbieden

Om inwoners te bereiken die de hulp van een cliëntondersteuner het hardst nodig hebben, helpt het wanneer cliëntondersteuners zich laagdrempelig en dicht bij de inwoners en professionals positioneren. Daarom kunnen cliëntondersteuners actief op pad gaan om zelf het initiatief te nemen om met mensen in contact te komen en (ongevraagd) hulp aan te bieden. Hoe bied je CO proactief aan? Lees hier voorbeelden uit de praktijk over aanwezig zijn op plaatsen waar mogelijke doelgroepen vaak komen (denk aan buurthuizen of wijkservicepunten), het starten van een netwerk van partijen die een preventieve en signalerende rol spelen en het organiseren van huisbezoeken. 

Op de radio

Het meedenkersnetwerk in Teylingen maakte gebruik van de lokale radio-omroep: daar gaven zij toelichting over wat zij doen en hoe inwoners hen kunnen bereiken. Beluister hier het fragment en laat je inspireren.