COmpas: processtappen

Welkom op de themapagina ‘processtappen’ van het koploperproject cliëntondersteuning. Wanneer je als gemeente aan de slag gaat met het versterken van cliëntondersteuning, of als je als projectleider deze opdracht uitvoert, kan het in het begin zoeken zijn waar te starten. Ook kun je als adviesraad een mobiliserende rol hebben. Op deze pagina vind je onder meer praktische processtappen en praktijkvoorbeelden van Midden-Drenthe en Rheden hoe zij aan de slag zijn gegaan.

Stappenplan

Om cliëntondersteuning te versterken is het proces minstens zo belangrijk als de inhoudelijke overwegingen. Hoe pak je het versterken en doorontwikkelen van cliëntondersteuning aan? Deze infographic biedt een overzicht in de stappen uit dat proces die ondersteunend kunnen zijn bij de doorontwikkeling, gebaseerd op de praktijkervaringen uit het Koploperproject.

Bekijk het stappenplan hier 

De basis voor het stappenplan: handreiking processtappen CO

Het stappenplan is gebaseerd op de uitgebreidere, meer tekstuele handreiking. Heb je behoefte aan meer context en duiding bij het stappenplan? Dan is de handreiking behulpzaam. Deze handreiking beschrijft vijf stappen in het proces die de doorontwikkeling van cliëntondersteuning ondersteunen. Elke stap bevat tips en goede voorbeelden uit de praktijk. Bekijk de handreiking hier. 

Wil je direct aan de slag met het invullen van jouw processtappen? Daar hebben we een handig invuldocument voor gemaakt. In zowel het stappenplan als de handreiking verwijzen we hier ook naar. Bekijk het invuldocument hier.

Hulpmiddelen voor een vliegende start

Wanneer je als gemeente, aanbieder, inwoner gezamenlijk aan de slag gaat met het versterken van cliëntondersteuning kan het zoeken zijn waar je moet starten. In elke gemeente kunnen diverse vraagstukken spelen met betrekking tot cliëntondersteuning. Om jou op weg te helpen in deze wereld van cliëntondersteuning heeft Movisie in samenwerking met TheRevolution een bundel aan producten ontwikkeld. Deze producten ondersteunen jou in het versterken van cliëntondersteuning en kunnen een vliegende (door)start geven. Bekijk de producten hier.

Handreiking OCO & adviesraden sociaal domein 

Als adviesraad kun je een belangrijke rol spelen bij het agenderen, vormgeven en daarmee versterken van cliëntondersteuning. Dit zagen we ook terug in het koploperproject cliëntondersteuning. Meer dan eens hebben gemeenten zich, op verzoek van de adviesraad sociaal domein, aangemeld als koploper. Wil je als adviesraad cliëntondersteuning ook in jouw gemeente versterken? In deze handreiking vind je drie tips hoe je dit kunt aanpakken. Klik hier om naar de handreiking ‘OCO & adviesraden sociaal domein’ te gaan.   

Praktijkvoorbeelden 

Vragenlijst als kickstart - gemeente Rheden 

In veel gemeenten staat het begin van de doorontwikkeling in het teken van visieverheldering. Om in het begin sneller stappen te kunnen zetten, heeft de gemeente Rheden een vragenlijst uitgezet onder betrokken partijen en inwoners. Wat verstaan partijen onder cliëntondersteuning (CO)? Welke ervaringen zijn er met CO? En waar willen partijen naartoe met CO in de gemeente? De antwoorden, en daaropvolgende één-op-één gesprekken, dienen als input voor de visiebepaling. Hierdoor kun je sneller gaan focussen op doelen en acties. Meer weten over de vragenlijst en zelf wellicht een vragenlijst uitzetten? Klik hier om meer te lezen over de ervaring van Rheden en voor de voorbeeldvragenlijsten.  

‘Ga het gesprek met elkaar aan’ – gemeente Midden Drenthe 

‘Waar begin je’ vroegen ze zich ook in Midden-Drenthe af. Hier is eerst de lokale situatie in kaart gebracht: Wat gaat goed? Wat niet? Wat zegt de literatuur? Wat weten we aan feiten, cijfers en data? Hoe wordt samenwerking ervaren? Er zijn met 29 personen gesprekken gevoerd en dit alles is in een rapport beschreven. Een voorwaarde volgens Midden-Drenthe. Dan kun je terugvallen op ‘waarom doen we dit’ en vanuit hier elkaar opzoeken en afspreken welk pad je gaat bewandelen. Klik hier om meer over de start van de doorontwikkeling van Co in Midden-Drenthe te lezen, evenals het rapport in te zien