Marcel van Eck

Marcel van Eck is docent bij de masteropleiding Innovatie in Zorg en Welzijn aan de Hogeschool Utrecht en onderzoeker bij de Onderzoeksgroep Gepersonaliseerde Integrale Zorg. Hij doet promotieonderzoek naar integraal werken bij gezinnen met complexe problemen en is verbonden aan de Academische Werkplaats Tranzo, Tilburg University. Hij is Associate member van Movisie.

Marcel heeft jarenlange werkervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring in het sociaal werk in diverse functies.

Marcel van Eck

 

In het kort

Werkgever: Hogeschool Utrecht
Functie: Docent en onderzoeker
Kernwoorden: Denker, ziener, doener

'Als één van de drie sociaal werkers van het jaar 2020 was voor mij de belangrijkste drijfveer het bijdragen aan het versterken van de professionele identiteit van de sociaal werker. Immers, we gaan naar een nieuw type samenleving waarin we verschuiven van verticalisering (hiërarchische verhoudingen) naar horizontalisering (gelijkwaardige verhoudingen). Dit betekent dat er meer inbreng mogelijk is voor burgers, ervaringsdeskundigen en professionals. Deze actoren dienen hiervoor te beschikken over de juiste vaardigheden. Ik richt mij vooral op de sociaal professional. Hoe kan de sociaal professional meer en beter bijdragen aan de ontwikkeling van een (rechtvaardige) samenleving? We hebben een nieuw type sociaal professional nodig, die werkt vanuit een sterke professionele identiteit. Het gaat hierbij om professionals die boven de caseload uit kunnen stijgen en in samenwerking met cliënten, managers, beleidsmakers, bestuurders etc., in staat zijn om bij te dragen aan het grotere geheel. Dit onderwerp ligt mij na aan het hart en ik zet mij hier graag voor in.'

Met zijn promotieonderzoek wil Marcel bijdragen aan het verbeteren van de hulp aan gezinnen met complexe problemen. Een integrale aanpak is hierbij essentieel maar, niet altijd makkelijk. Daarom richt hij zich in zijn onderzoek op integraal werken bij gezinnen met complexe problemen. 

Als docent geeft Marcel wetenschapsfilosofie en het vak Evidence Based Practice. Daarnaast is hij groepsdocent.

Marcels kennis, ervaring en expertise op het gebied van integraal werken en vakmanschap kan inspiratie leveren voor Movisie.