17 mei - Internationale Dag tegen homo-, bi- en transfobie (IDAHOT)

nieuwsbericht - 17 mei 2017

Op 17 mei wordt wereldwijd in ruim 130 landen IDAHOT gevierd. IDAHOT staat dit jaar in het teken van familie. Want iedereen heeft familie; of je nu homoseksueel, lesbienne, biseksueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio bent. En of het nu je biologische, praktische of zelfgekozen familie is: bij je familie mag je zijn wie je bent: jezelf. Om dit te vieren worden gedurende een week (t/m 21 mei) door heel Nederland activiteiten georganiseerd.

Met IDAHOT2017 vieren we de positieve bijdrage van families aan het welzijn van LHBTI’s als de bestaande diversiteit in families: van regenboogfamilie tot biologische familie: liefde en verwantschap maken mensen familie; ofwel: love makes a family. Door het hele land heen zijn we daarom op zoek naar de mooiste familieverhalen en worden fotoshoots georganiseerd met het motto ‘jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook’ en de #jezelfie.

Mantelzorg wordt vaak verzorgt door familie. Maar familie is niet vanzelfsprekend voor LHBT’s, laat staan mantelzorg. Een zelfgekozen familie speelt dan een belangrijke rol.

IDAHOT: activiteiten van 13-21 mei

De Internationale Dag tegen Homo-, Bi- en Transfobie (IDAHOT) wordt op 17 mei in tal van landen gevierd. In Nederland vieren we IDAHOT 2017 met activiteiten van 13 tot 21 mei. Organisatoren en deelnemers spreken zich met hun initiatieven uit tégen LHBTI-fobie en voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, -expressie of geslachtskenmerken. Een volledig overzicht van de activiteiten vind je op www.idahot.nl.

Feiten en cijfers LHBT’s

Wereldwijd hebben 81 landen homoseksualiteit strafbaar gesteld. Dit betekent dat 40% van de wereldbevolking, ruim 2,8 miljard mensen, niet vrij is in hun partnerkeuze. Miljoenen LHBT’s leven in angst. Ook in Nederland is nog veel te winnen: ondanks een steeds positievere houding ten opzichte van homo’s en lesbiennes – zo vindt ruim 9 op de 10 Nederlanders dat zij het recht hebben om te leven zoals ze dat zelf willen - hebben LHBT’s gemiddeld twee keer vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders. Ook ervaren biseksuelen op het werk tot twee keer vaker problemen ten opzichte van hun hetero collega’s en is de acceptatie van transgenders in Nederland beduidend minder dan van LHB’s (SCP 2016). Uit het deze week verschenen SCP-rapport blijkt daarbij hoe belangrijk sociale steun, uit zowel de biologische als zelfgekozen familie, is voor – in dit geval – transgender personen.

Platform IDAHOT

Organisator van IDAHOT Nederland is het IDAHOT Platform, een samenwerking van de Gender & Sexuality Allianties (GSA’s) op het gebied van ouderen, sport en veilige wijken, het Landelijk Netwerk Biseksualiteit, Transgender Netwerk Nederland, Nederlands Netwerk Intersekse/DSD, LCC Plus projecten en COC Nederland. De organisaties worden daarbij ondersteund door de directie Emancipatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.