Kennisbundel over samenwerken met mantelzorgers voor mbo

Vol werkvormen en lessen die u kunt gebruiken
nieuwsbericht - 28 juni 2016

Bent u een mbo docent zorg & welzijn? En vindt u dat het thema 'Samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers' niet mag ontbreken in de mbo-opleidingen zorg en welzijn? Het Expertisecenntrum Mantelzorg ondersteunt u graag met een actuele, praktijkgerichte kennisbundel, vol werkvormen en lessen. Een voorbeeld van een werkvorm die u zo kunt gebruiken:

Stel je voor dat …

Geen mantelzorger of vrijwilliger is gelijk. Wie zijn ze precies? Hoe ondersteunen ze de cliënt? En wat zijn hun wensen en behoeftes? In deze werkvorm denk je na over wat er wel en niet leuk is aan helpen. Wat zou jij vrijwillig voor anderen willen doen en wat niet? Je luistert ook naar de mening van je klasgenoten.

  • Tijdsduur: 30 tot 70 minuten
  • Materiaal: papier en pennen of laptops/computers

Stap 1: Jouw eigen situatie

Denk na over jouw leven en over wie jij zou kunnen en willen helpen. Schrijf op een half A4’tje de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat doe jij vrijwillig voor anderen?
  • Wat zou je kunnen doen? Wat zou je willen doen? En wat niet?
  • Wat zorgt ervoor dat je het ene wel en het andere niet wilt doen om te helpen?
  • Wat vind je van helpen? Wat is er leuk en stom aan?

Stap 2: Bespreek met een klasgenoot

Deel jouw antwoorden met een klasgenoot. Vertel elkaar: wat zorgt er bij jou voor dat je sommige vrijwillige dingen wel leuk vindt en sommige niet?

Stap 3: In gesprek met de klas

Ga in gesprek met de hele klas. Bespreek wat er bij komt kijken als je vrijwillig voor iemand uit je omgeving zorgt. Wat maakt dat je dat wel of niet doet/wilt? Respecteer elkaars mening: het is oké als jij graag helpt, het is ook oké als jij niet wilt helpen.