‘Het lineaire kennismodel is passé’

Hoogleraar Tineke Abma en andere experts blikken vooruit in de nieuwe Movisies
nieuwsbericht - 30 oktober 2017

Het lineaire kennismodel, waarbij je grof gezegd kennis oplepelt en vervolgens implementeert, is passé. Dat zegt Tineke Abma, hoogleraar Participatie & Diversiteit in een interview in het net verschenen novembernummer van Movisies. Ze pleit voor een innige samenwerking vanaf de start van een project tussen onderzoek, beleid en praktijk.

Voor de totstandkoming en toepassing van kennis in het sociale domein voorziet Tineke Abma voor nu en in de toekomst een heel ander kennismodel dan wat we het klassieke lineaire model noemen: kennis uit onderzoek dat vervolgens in de praktijk wordt geïmplementeerd. Kennis oplepelen en ergens presenteren.

Abma: ‘Onderzoek, beleid, praktijk en mensen die het betreft moeten in een partnership ervoor zorgen dat de mensen die minder vaardigheden hebben om te participeren, worden ondersteund. Wij hebben in Amsterdam bijvoorbeeld een project waarin het draait het om de vraag: hoe kan een wijk inspelen op de veerkracht van bewoners? Ons Centrum voor Cliëntervaringen doet onderzoek, we schrijven samen met bewoners het verslag en nodigen alle betrokkenen in de wijk uit, inclusief beleidsmakers van de gemeente. Aan de orde is dan hoe we gezamenlijk tot een actieplan kunnen komen. We genereren gezamenlijk kennis met elkaar. Dat is vele malen slimmer dan de oude manier van werken met het lineaire kennismodel. Dat vereist ook een andere rol van de onderzoeker. Die zal vanaf het begin elke partij die belang heeft bij en van belang is voor de oplossing van het vraagstuk erbij moeten betrekken. Logisch. Wil je impact hebben dan moet je vanaf het begin met anderen samenwerken.'

Gratis abonnee worden van Movisies?
U kunt dan ook de doorbladerbare digitale versie lezen van het novembernummer.

Vijf visies op de toekomst

Het interview met Tineke Abma is één van de vijf met experts die op uiteenlopende terreinen hun sporen hebben verdiend. De interviews zijn onderdeel van de 16 pagina tellende special in het hart van het magazine. De aanleiding voor de special is het tienjarig bestaan van Movisie. Een mooie gelegenheid om ons en de lezers te laten inspireren door een frisse blik op de toekomst van vijf experts.

Behalve Tineke Abma blikken Nora el Abdouni (sociaal werker van het jaar in 2015), Job van ’t Veer (associate lector rond technologie in zorg en welzijn), Jan van Ginkel (loco-secretaris Provincie Zuid-Holland) Naima Azough (adviseur en moderator) vooruit. Wat worden volgens hen de belangrijkste sociale vraagstukken die we de komende jaren zullen moeten oplossen?

Bekijk de nieuwe Movisies: