Van Rijn: minimumtarieven thuiszorg in wet

Stel een goed (inkoop)plan op
nieuwsbericht - 3 maart 2016

Gemeenten moeten bij de inkoop van thuiszorg voortaan uitgaan van de kwaliteit en van normale arbeidsvoorwaarden. Ze mogen zich niet meer laten leiden door de laagste tarieven. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft daarvoor een wettelijke maatregel ontworpen, meldde het ministerie donderdag.

Van Rijn kondigde al aan dat hij met een wetswijziging zou komen. Aanleiding was dat thuiszorgorganisaties in moeilijkheden kwamen, omdat de prijs waarvoor ze zich voor de klus inschreven eigenlijk te laag was. Werknemers verdienden daardoor erg weinig of verloren hun baan als het bedrijf over de kop ging.

Inkoopplan

Voortaan moet een gemeenteraad een inkoopplan opstellen, waarbij kwaliteit van de zorg en een goede cao voor medewerkers centraal staan. Het gemeentebestuur onderhandelt met dit plan met zorgaanbieders en legt de uitkomsten en de prijs later voor aan de gemeenteraad.

Tweede Kamer

De nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur is vandaag in consultatie gegaan. Dat betekent dat alle betrokken partijen - gemeenten, werkgevers, werknemers, etcetera - kunnen aangeven aan staatssecretaris Van Rijn wat zij vinden van de plannen. Vervolgens wordt het aangeboden aan de Tweede Kamer ter behandeling.

Hoe stelt u als gemeente een goed (inkoop)plan op?

Movisie biedt met deze publicatie handvatten voor het (opnieuw) positioneren en organiseren van huishoudelijke hulp. En helpt u om het gesprek aan te gaan met aanbieders, inwoners en cliëntenvertegenwoordigers, om zo gezamenlijk tot een duurzame oplossing te komen.

Bron: gemeente.nu