Vier kunstprojecten met ouderen vallen in de prijzen

Prijsuitreiking Cinema Senior op 16 juni 2015
nieuwsbericht - 17 juni 2015

Filmfestival Cinema Senior reikte op dinsdag 16 juni vier prijzen uit aan inspirerende korte films over kunstprojecten met ouderen. Deze films laten zien dat kunst en cultuur een positief effect hebben op het welzijn en de gezondheid van ouderen. De juryprijzen van € 1.000,- gingen naar Kijk in mijn ogen van Pra Muziektheater en 17155 van AxionContinu en de HKU. De gelukkige winnaars van de publieksprijzen van € 500,- zijn Talent van Stichting Senior Centraal en Het Vooroordelenlied Jong & Oud van GetOud.

Een maand lang stemden de bezoekers van www.cinemasenior.nl op hun favoriete film. Op basis hiervan werden in het Vorstelijk Complex in Utrecht twee publieksprijzen uitgereikt. Daarnaast bepaalde een vakjury, met daarin Appie Alferink, Sandra Trienekens, Gon Mevis, Luc Opdebeeck en Jan Ketelaars, de winnaars van de juryprijzen.

Monique Masselink van Pra Muziektheater zei bij het in ontvangst nemen van haar juryprijs:

Het is bijna niet te vertellen wat er gebeurt als ouderen en kinderen tegenover elkaar zitten, samen dansen en elkaar aanraken. Die magie is in onze film zichtbaar en raakt ons zelf ook iedere keer weer. Daarom zijn we heel blij met dit filmfestival Cinema Senior en met deze prijs! Ik hoop dat we dit soort mooie kunstprojecten met ouderen in zorgcentra veel structureler kunnen gaan inzetten.

Foto: Monique Masselink van Pra Muziektheater ontvangt de juryprijs van Gon Mevis. Co de Kruijf

Dans in het verzorgingshuis

Een van de winnende projecten, Kijk in mijn ogen van Pra Muziektheater, is een dansvoorstelling met senioren, kinderen, twee professionele dansers en livemuziek. Een bijzonder project waarin jong en oud door aanraking en dans met elkaar in contact worden gebracht. De jury gunt Kijk in mijn ogen de juryprijs: 'De film toont dat dans een krachtig middel is, ook in het werken met minder vitale ouderen. Het is mooi te zien hoe de dansers zich meteen geven waardoor heel veel los komt, zowel bij kinderen als ouderen. Het project heeft hoge therapeutische waarde die je bijna kunt voelen in de film. Het project biedt ruimte aan alle bewoners. Ook degenen met dementie.'

Prijsuitreiking Cinema Senior
Bekijk de foto's van de feestelijke bijeenkomst in het Vorstelijk Complex in Utrecht op 16 juni op Facebook. De winnende films (en overige inzendingen) zijn te zien op de website van Cinema Senior.

Vooroordelen over jong en oud

Een ander prijswinnend project dat jong en oud verbindt, is Het Vooroordelenlied Jong & Oud. Samen met professionals hebben vierdejaars studenten van de musicalopleiding en zangers uit Haagse ouderenkoren gesproken over vooroordelen tussen generaties en een lied geschreven en gecomponeerd. 'Het bewijs dat jong en oud prima kunnen samenwerken en komen tot een hedendaags eindproduct: een videoclip wars van alle poeha, leuk lied, leuke beelden en goede tekst,' aldus de jury. Ook het publiek was hier gecharmeerd van en verkoos Het Vooroordelenlied Jong & Oud tot een van de winnaars van de publieksprijzen.

Alle prijswinnaars, andere inzendingen en het juryrapport zijn te bekijken op: www.cinemasenior.nl.

Over Cinema Senior

Cinema Senior is een samenwerking van Movisie en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) met Coöperatie VGZ, Actiz, CultuurmijOost, ANBO, Lang Leve Kunst en Coalitie Erbij. Aanleiding is het positieve effect dat kunst en cultuur hebben op het welzijn en de gezondheid van ouderen. Cultuurparticipatie en sociaalartistieke projecten voor, door en van ouderen zetten ouderen in hun kracht en dragen bij aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.