Vrijwilligersmanagement is een vak! En waar leer je dat?

nieuwsbericht - 26 juli 2016
 1159 keer gelezen

Of het nou gaat om actieve burgers in buurten en wijken, of om de toename van onbetaalde medewerkers in zorg en welzijn: vrijwillige inzet is belangrijker dan ooit. En daarmee ook het aansturen, begeleiden en ondersteunen van al die vrijwilligers. Maar hoe doe je dat in deze tijd van mondige, goed geïnformeerde en hoog opgeleide vrijwilligers? Wil je hier stevig mee aan de slag? Bekijk dan deze erkende opleidingen.

Leren op niveau

Er zijn twee erkende post-HBO opleidingen in Nederland. De Hogeschool Utrecht biedt de opleiding Innovatief Vrijwilligersmanagement, en de Saxion Hogeschool heeft samen met Arcon de opleiding Strategisch Vrijwilligersmanagement ontwikkeld. Beide opleidingen richten zich in eerste instantie op beroepskrachten die in hun werk verantwoordelijk zijn voor het managen van (groepen) vrijwilligers.

Het accent van de opleiding van de Hogeschool Utrecht ligt daarbij op de directe verbetering en innovatie van het vrijwilligersmanagement, terwijl de opleiding van Saxion en Arcon zich met name richt op strategische HR-keuzes over de inzet en begeleiding van vrijwilligers. Allebei de opleidingen stellen de praktijk van de deelnemers centraal.

Voor meer informatie over het programma, de toelatingsvoorwaarden en de aanmeldprocedure, zie de websites van de opleidingen:

De Utrechtse opleiding start op 30 september 2016, de cursus van Saxion en Arcon op 10 november 2016, onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Vier speerpunten

Aandacht voor scholing is één van de speerpunten van de actie Vrijwilligersmanagement is een Vak!  Movisie is deze landelijke actie gestart samen met partners zoals beroepsverenigingen, hogescholen, maatschappelijke adviesbureaus en een uitgever.

De komende tijd ligt de focus op vier speerpunten:

  • Meer erkenning voor het vak vrijwilligersmanagement in de politiek, bij organisaties en in het onderwijs;
  • Uitgebreider scholingsaanbod op verschillende niveaus, zowel binnen reguliere opleidingen als op maat binnen gemeenten en organisaties;
  • Gericht onderzoek naar moderne vormen van vrijwilligersmanagement;
  • Actueel materiaal zodat studenten en beroepskrachten direct op de hoogte zijn en aan de slag kunnen.

Meer informatie

Meer weten over of meedoen aan de actie? Stuur een mail aan Willem-Jan de Gast.

Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen 2016
Wilt u kans maken op € 5.000,- voor uw vrijwilligersorganisatie of -project? Schrijf u in vóór 23 september 2016 op de website: vrijwilligersprijzen.nl