Winnaars 100% Talent actie bekend

Inspirerende ideeën voor talentgericht werken met jongeren
nieuwsbericht - 24 augustus 2015

Op je achttiende de jeugdzorg verlaten, en dan? Stichting Starterij wint met zijn positieve en empowerende benadering van deze jongeren €450 in de 100% Talent Winactie. De andere prijs - een 100% Talent workshop voor het hele team - gaat naar Yvonne van Pro Persona, omdat ze zich als ervaringsdeskundige hard maakt voor praten over talenten en krachten met jongeren.

100% Talent draait om het positief en meer talentgericht werken met jongeren. Door aandacht voor hun talenten en door kansen te bieden, kunnen jongeren opbloeien in plaats van uitsluitend overleven. Verspreid over het hele land zijn al veel jongerenwerkers talentgericht bezig; zij konden allemaal meedingen in de zomerse winactie. Uit alle inspirerende acties en ideeën die binnen zijn gekomen, selecteerde de jury twee winnaars:

  • Yvonne van Pro Persona, GGZ Gelderland

Yvonne maakt zich als ervaringsdeskundige hard voor talentgericht werken binnen Propersona, GGZ Gelderland. Zij ontvangt de 100% Talent Workshop, zodat zij en haar collega’s tips & tricks krijgen om samen met jonge cliënten over talenten en krachten te praten. Yvonne vertelt zelf:

Veel jongeren zijn bang dat hun leven ophoudt na hun eerste psychose. Hun dromen vallen in duigen en het duurt vaak jaren voordat ze de regie over hun eigen leven weer durven of kunnen pakken. Ik zie het als een uitdaging om samen met ze op zoek te gaan naar hun talenten.

Bekijk de website van Pro Persona.

  • Stichting Starterij 

Een groep vrijwilligers is de Stichting Starterij gestart. Zij werken vanuit een positieve en empowerende benadering voor jongeren die op hun achttiende de jeugdzorg moeten verlaten. Van Movisie ontvangen zij €450 om te besteden aan talentgericht werken. Ze vertellen zelf:

Deze stichting is ontstaan na veel verwondering, frustratie en gepraat over het feit dat er enkele honderden geregistreerde dakloze jongeren leven in onze regio: Parkstad Limburg. Deze jongeren hebben tot hun achttiende nog mogelijkheden om in het reguliere hulptraject ondersteuning te zoeken, maar als ze 18 worden is daar ineens een gat. Wij hebben besloten hier iets aan te doen!

Onze vrijwilligers werken per definitie vanuit een positieve, empowerende benadering en behandelen jongeren als mens en niet als nummer. Daarnaast stimuleren we de talenten van jongeren en werken we samen met lokale ondernemers, bedrijven en organisaties aan goede stage-, leer- of werkplekken. De vooruitzichten zijn goed, inmiddels kunnen we samen gaan werken met verschillende instellingen binnen de gemeente. De gemeente zelf is ook positief. Maar om een stichting op te zetten worden kosten gemaakt die nu niet gedekt worden door anderen behalve onszelf, daarom kunnen wij de 450 euro van de Winactie goed gebruiken!

Bekijk de Facebookpagina van Stichting Starterij.

Op zoek naar meer mooie voorbeelden of inspiratie?

We hebben er een boek vol mee! Lees het 100% Talent Inspiratieboek of vraag een introductieworkshop aan.