PERSBERICHT - Coming Out Dag 2013, Nederland vol regenboogvlaggen

persbericht - 7 oktober 2013

Op vrijdag 11 oktober 2013 hijst kenniscentrum MOVISIE samen met 38 gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag. Op deze dag is het Coming Out Dag, een dag die benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De vlaggen worden tussen 8.30 en 9.30 uur gehesen. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2013.

Deelnemende gemeenten: Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Capelle aan de IJssel, Delft, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, ’s Hertogenbosch, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Oss, Purmerend, Rotterdam, Schiedam, Sittard-Geleen, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Westland, Zoetermeer en Zwolle.

Waar staat de regenboogvlag voor

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een aanmoediging voor LHBT inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Coming Out Dag bij MOVISIE

Simone Kortbeek, directeur van MOVISIE, hangt om 9.30 uur de regenboogvlag aan de gevel van het MOVISIE-gebouw, Catharijnesingel 47, 3511 GC Utrecht. Alle belangstellenden zijn hierbij welkom om zo gezamenlijk een statement te maken. MOVISIE ondersteunt en adviseert het hele jaar door 41 gemeenten bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid dat inclusief is voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) burgers. Inclusief beleid is beleid dat rekening houdt met alle burgers. Met als resultaat dat niemand buiten de boot valt.

Het hele jaar door

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT's te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

Voor meer informatie, foto’s of een interview met Juul van Hoof, projectleider Lokaal LHBT-beleid, kunt u contact opnemen met Communicatie MOVISIE, Paul van Yperen, T 030 789 2235, M 06 473 457 51, E p.vanyperen@movisie.nl.