PERSBERICHT - Coming Out Dag 2015: record aantal gemeenten hangt regenboogvlag uit

persbericht - 1 oktober 2015

45 gemeenten, het ministerie van OCW en Movisie hangen de regenboogvlag uit voor Coming Out Dag. De vlaggen gaan de lucht in op 12 oktober of al in het weekend daarvoor tijdens activiteiten in het kader van Coming Out Dag. Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2015 en #comingoutdag2015.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare ondersteuning van de gemeenten voor LHBT inwoners zelf, maar ook een boodschap aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Regenboogsteden

Steeds meer gemeenten doen mee aan Coming Out Dag. Waren het er vorig jaar 38, dit jaar 45 en waarschijnlijk meer. Op 10 oktober 2014 tekende minister Bussemaker met 41 gemeenten het convenant 'Regenboogsteden'. In dit convenant verklaren zij gezamenlijk de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te verbeteren. In 2017 willen al deze gemeenten (inmiddels is het aantal gegroeid naar 42) aandacht voor LHBT-emancipatie duurzaam verankerd hebben in hun lokale beleid. Movisie ondersteunt hen hierbij.

Symbool voor een veilige plek

Juul van Hoof, projectleider Regenboogsteden Movisie: 'Voor gemeenten is het hijsen van een regenboogvlag symbolisch; zij laten zien dat hun gemeente een veilige plek is voor LHBT’s, dat er bij het maken van beleid rekening wordt gehouden met hen. Het feit dat naast de Regenboogsteden steeds meer gemeenten zich bij dit initiatief aansluiten, is een positieve ontwikkeling. In het licht van de decentralisaties worden gemeenten steeds belangrijker voor de burger en andersom; aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit op lokaal niveau juichen wij daarom van harte toe.'

Het hele jaar door

Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Individuen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT's te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

Meer informatie over het project Regenboogsteden op www.movisie.nl/lhbt-emancipatie

DownloadsTypeGrootte
Deelnemende-gemeenten-COMING-OUTDAG-2015pdf79.68 KB