PERSBERICHT - Gelijk=gelijk? Winnaar Participatieprijs 2013!

persbericht - 8 november 2013

Het Amsterdamse project Gelijk=Gelijk? van Diversion is winnaar van de MOVISIE Participatieprijs 2013. Dit project over vooroordelen, discriminatie en tolerantie maakt volgens de jury het best de maatschappelijke meerwaarde en kracht van jongeren (12-30 jaar) zichtbaar. Op 8 november reikte juryvoorzitter Hans Spekman in De Nieuwe Liefde te Amsterdam geldprijzen en leertrajecten uit aan 7 jongerenprojecten uit het hele land.

In het juryrapport wordt  het onderwerp van Gelijk=gelijk? 'actueler dan ooit' genoemd: 'Pesten komt schrikbarend veel voor onder jongeren en het is belangrijk iedereen hier vroeg bewust van te maken. Dat doet dit project al vanaf groep 7 op de basisschool via een persoonlijke benadering, voor en door jongeren. Nu in grote delen van Amsterdam en straks hopelijk in veel meer steden.' Voor het volledige juryrapport, kijk op: www.movisie.nl/participatieprijs.

Prijswinnaars

Een recordaantal van 128 projecten dong dit jaar mee naar de tweede MOVISIE Participatieprijs, met het motto Jongerenparticipatie: meedoen doe je zó! Hieronder een overzicht van de projecten die daarvan in de prijzen zijn gevallen. De hoofdprijs bedroeg € 2500,- en de twee andere nominaties hebben ieder € 500,- ontvangen. Alle projecten krijgen bijzondere leertrajecten aangeboden van Albert Heijn N.V., Philips Electronics Netherlands, NJR, NJi en MOVISIE.

Winnaar MOVISIE Participatieprijs 2013
Gelijk=Gelijk? (Diversion, Amsterdam). 

Overige nominaties

  • Jongerencentrum Level Z (Travers Welzijn, Zwolle).
  • Upgraden (COS Gelderland / COS Limburg / NJR / Switch Brabant / Switch Zeeland / Tûmba / Jong in de wereld).

Eervolle vermelding:
Het VoorUit Project (stichting Studenten voor Samenleving).

Aanmoedigingen:

  • Maatje voor de jonge mantelzorger in Friesland (Stichting ZaZazorg en Fawaka)
  • #Wijdoenhetzelf! (Gemeente Leeuwarden)
  • ‘Mijn Moeder, Mijn Vader’ (New Arts, Nijmegen)

Publieksprijs
Nieuw dit jaar was de publieksprijs, waarvoor gestemd kon worden op de Facebookpagina van de Participatieprijs 2013. Ik Ben Geweldig van de Nederlandse Jeugd Raad verzamelde de meeste stemmen (1193 likes op Facebook), op de voet gevolgd door Mont Ventoux on Wheels (1166 likes).

De jury

Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, is de juryvoorzitter van de MOVISIE Participatieprijs 2013. De andere juryleden zijn Fairouz Kaddour, zelfstandig onderzoeker en maatschappelijk ondernemer; Bonita Kleefkens, hoofd Algemeen Jeugdbeleid  Ministerie van VWS; Jaap Smit, voorzitter CNV; Ankie Verlaan, directeur De Ontmoeting en lid Raad van Toezicht bij Hogeschool Rotterdam; Kees Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van het NJi en Simone Kortbeek, directeur MOVISIE.

Organisatie

De organisatie van de Participatieprijs 2013 is in handen van MOVISIE. Zij werkt daarbij samen met Nederlands Jeugd instituut (NJi) en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken / Socialevraagstukken.nl is mediapartner. De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door De Nieuwe Liefde in Amsterdam. De prijzen zijn  mogelijk gemaakt door Albert Heijn N.V., Philips Electronics Netherlands, NJR, NJi en MOVISIE.

Meer informatie op www.movisie.nl/participatieprijs, of volg ons op www.facebook.com/jongerenparticipatieprijs en op www.twitter.com/meedoendoejezo.

Voor meer informatie: Communicatie, Paul van Yperen, 030 789 2235, 06 473 457 51, p.vanyperen@movisie.nl, www.movisie.nl