PERSBERICHT - Homo- en transgenderjongeren missen ondersteuning

persbericht - 11 april 2013

Ondersteuning creëren voor álle jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT) in Nederland is een van de doelstellingen van het Ministerie van OCW. Daarom werken NJR, MOVISIE, De Kringen, Expreszo en COC Nederland dit jaar samen binnen het project On the Right Track. Directe aanleiding hiervoor is de constatering dat er achterblijvers zijn in het emancipatieproces van LHBT-jongeren in Nederland. Het aanbod lijkt in bepaalde gebieden als bijvoorbeeld Zeeland en Drenthe achter te blijven. Ook specifieke doelgroepen zoals bi- en transgenderjongeren worden minder bereikt.

Jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders ervaren spanning en stress die voortkomt uit hun ‘anders’ zijn. Zij kunnen of durven hierover vaak niet open te zijn op school, tegenover hulpverleners of richting hun ouders. Het ontmoeten van andere LHBT-jongeren en het delen van ervaringen blijkt dan ook één van de beste manieren om met deze zogenaamde ‘minderheidsstress’ om te gaan. Echter heeft maar de helft van de LHBT-jongeren contact met andere LHBT-jongeren, terwijl 84% van hen aangeeft hier behoefte aan te hebben.

In het hele land zijn er veel jongeren die een eigen initiatief gericht op LHBT-jongeren willen opstarten. Maar zij weten vaak niet hoe ze dit het beste kunnen aanpakken en worden hierin onvoldoende ondersteund. Vandaar dat NJR, MOVISIE en COC Nederland op 20 april de On the Right Track Day organiseren. Voor professionals en vrijwilligers is dit dé kans om in contact te komen met deze doelgroep en zicht te krijgen op hun behoeften. En voor jongeren een leuke gelegenheid om inspiratie op te doen en versterkt te worden om hun initiatief succesvol te maken én houden.

Op 20 april a.s. komen LHBT-jongeren, vrijwilligers en professionals samen in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Tijdens interactieve workshops, brainstorms en inspiratiesessies kunnen zij tips en ideeën uitwisselen. De dag duurt van 14.00 – 19.30 uur, wordt afgesloten met een gezellig diner en deelname is gratis. Aanmelding via www.njr.nl/track is verplicht, zodat de organisatie weet op hoeveel aanwezigen zij kunnen rekenen.

Neem voor meer informatie contact op met Maurits Boote, 030 789 2202 of m.boote@movisie.nl. Lees meer informatie over het project On The Right Track in deze leaflet.

Dit is een gezamenlijk persbericht van COC Nederland, NJR en MOVISIE.

Kennisdossier