PERSBERICHT - LHBT tussen twee culturen

persbericht - 17 mei 2016

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, met thema ‘Jezelf kunnen zijn’. In bepaalde culturen is het extra moeilijk om te kunnen zijn wie je bent als lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT). In een film van COC Nederland, Rutgers en Movisie vertellen drie mensen van Surinaamse en Marokkaanse afkomst hoe zij desondanks tóch hun weg hebben gevonden. De film, gemaakt door Clarice Gargard, biedt professionals in zorg en welzijn inzichten en handvatten voor ondersteuning en hulp aan biculturele LHBT’s.

Als coming out geen optie is

Met name jongeren met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond komen regelmatig in de problemen wanneer ze ontdekken dat ze lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Coming out is voor hen niet altijd een optie. De film maakt onderdeel uit van het project Coming In, gericht op (ondersteuning bij) zelfacceptatie van biculturele LHBT’s en het kiezen van een strategie naar hun omgeving. Op http://www.seksindepraktijk.nl/coming-in vinden zorgprofessionals de film, aangevuld met informatie en concrete tips. Tevens zijn er regionale trainingen voor professionals die te maken hebben met biculturele LHBT’s, waarbij de film ook wordt ingezet.

Ernstige problematiek

Meer dan de helft van de moslims (53%) vindt homoseksualiteit (bijna) altijd verkeerd. Driekwart van de Turkse en Marokkaanse groep wil niet dat hun kind samenwoont met een partner van hetzelfde geslacht. Onder Surinamers en Antillianen is dit één op drie (Huijnk, SCP 2014). Uitkomen voor LHBT-zijn betekent in bepaalde culturen ernstig gezichtsverlies voor de hele familie. Dit kan (eergerelateerd) geweld, uithuwelijking of uitsluiting tot gevolg hebben. Ook kampen biculturele LHBT’s vaak met de innerlijke strijd tussen ‘wie ben ik?’ en ‘bij wie hoor ik?’. Regelmatig worden biculturele LHBT-jongeren uit huis gezet of lopen ze zelf weg, om problemen te voorkomen. Soms met ernstige gevolgen: financiële problemen, sociaal isolement, psychische problemen of suïcidepogingen.

Over het project

Binnen het project Coming In worden verschillende activiteiten ontwikkeld om het welzijn en de sociale positie van biculturele LHBT’s te verbeteren. Dit driejarig project wordt uitgevoerd door COC Nederland, Movisie en Rutgers en is een partnerschap met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De documentaire is samengesteld door Clarice Gargard, journalist, presentator, film- en programmamaker met een grote betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties als mensenrechten, diversiteit en jongerenproblematiek.

Meer informatie

  • Voor vragen over de film kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Rutgers: 06-46 19 35 49, Communicatie@rutgers.nl.
  • Voor vragen over de trainingen voor professionals: afdeling Communicatie van Movisie, 06-55 44 06 28, e.versluis@movisie.nl.
  • Voor vragen over het project Coming In kunt u contact opnemen met de persvoorlichting van COC Nederland, tel. 06-39 58 37 89.