PERSBERICHT - 'Neem sekswerkers serieuzer'

persbericht - 23 juni 2016

Sekswerkers moeten serieuzer worden genomen. Hulpverleners moeten hen zien als kenners van het veld en de politiek dient het werk te erkennen als een normale arbeidsbranche. Zo’n benadering helpt om mensenhandel aan te pakken. Wellicht moet er zelfs een serieuze opleiding voor het beroep sekswerk komen. Dat zegt een expertgroep in het nieuwe Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.

De expertgroep werd door Movisie bijeen geroepen. In de groep zaten onder meer Corinne Dettmeijer, nationaal rapporteur vrouwenhandel en seksueel geweld, Ine Vanwesenbeeck, hoogleraar seksuele ontwikkeling, en verschillende beroepskrachten uit de opvang en hulpverlening.

Verder in dit nieuwe tijdschrift:

  • Astrid van der Kooij, moeder van een ernstig verstandelijk gehandicapte dochter, beschrijft hoe de participatiesamenleving voor haar uitpakt. ‘Isabel kan het niet alleen, en om de omgeving er meer bij te betrekken, moet die omgeving een beetje anders worden.’
     
  • Het tijdschrift onderzoekt verschillende knellende stigma’s in de relatie tussen mannen en vrouwen. Zo gaan schoonheidsidealen van vrouwen en mannen steeds meer op elkaar lijken, aldus hoogleraar Giselinde Kuipers. Mannen ontkomen er niet aan, ook zij worden vaker als lichaam beschouwd.
     
  • De top 10 van Nederlands grootste filantropen. Net als vorig jaar is de familie Van Vliet – rijk dankzij de verkoop van Robeco – de onbetwiste nummer 1 als het gaat om uitgaven aan sociale projecten in Nederland. Grootste nieuwkomer is Frits Goldschmeding op nummer 3.

Het nieuwe Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken is verschenen op 22 juni 2016 en is te bestellen via www.movisie.nl/publicaties.