PERSBERICHT – Odensehuis winnaar Movisie Participatieprijs

persbericht - 29 januari 2015

Het Odensehuis Amsterdam is de winnaar van de derde Movisie Participatieprijs. Op 29 januari 2015 ontving de Stichting Odensehuis uit handen van de jury een geldbedrag van € 2500,- en een pakket met prijzen. Dit jaar was het thema van de Participatieprijs ‘Het nieuwe verdelen’. Hoe kunnen mensen, werk, zorg, huishouden, vrijwilligerswerk en andere activiteiten combineren? Volgens de jury heeft het Odensehuis hier een goed antwoord op. De Publieksprijs ging met een overweldigende meerderheid van stemmen naar het project Schilderswijk Moeders uit Den Haag.

Een Odensehuis biedt een plek voor en een stem aan mensen met dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Uit het juryrapport: ‘Dit inloophuis voor dementerenden heeft een mooie opzet. Het is een vrijwilligersorganisatie die functioneert naast en met het professionele zorgaanbod. Dit concept verdient navolging. Het combineren van vrijwilligers en professionals rondom het actuele thema dementie, is een aanpak die past bij de huidige ontwikkelingen binnen de samenleving.'

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar Smart Mama Coaching van Stichting Steunpunt Studerende Moeders. De Stichting helpt alleenstaande en jonge moeders bij het vinden en combineren van scholing, stage en economische zelfstandigheid met het moederschap. Uit het juryrapport: 'Het project bekijkt ‘het nieuwe verdelen’ op een andere manier. Want wat als je niemand hebt om het mee te verdelen? Daarnaast zwengelt dit project een maatschappelijk debat aan over afhankelijkheid.'

De derde prijs gaat naar Trotse Zonen Trotse Vaders van Cardea in Leiden. Het initiatief richt zich op het bevorderen van de betrokkenheid van vaders bij hun zonen. De zonen kunnen dit later in hun eigen vaderschap voortzetten. De jury: 'De methodiek van het initiatief is mooi en overdraagbaar. De jury waardeert de bevlogenheid en de professionaliteit van de trainers.'

De Publieksprijs

De winnaar van de Publieksprijs is het project 'Schilderswijk Moeders - van klacht naar kracht, van geïsoleerd naar samen’ van Buurtcentrum De Mussen in Den Haag. Het publiek heeft via Facebook de kans gekregen te stemmen op hun favoriet. De afgelopen weken was er een nek-aan-nekrace ontstaan tussen het vaderproject Di Homber Pa Homber van Stichting Kakiña en de Schilderswijk Moeders, waarbij uiteindelijk de Haagse moeders overtuigend wonnen. Di Homber pa Homber kregen een oorkonde als Runnerup.

Eervolle vermelding en aanmoedigingsprijzen

De jury geeft de eervolle vermelding aan Kinderverhalenwedstrijd Moderne man-vrouw rolpatronen in de multiculturele samenleving van Inclusive Works in samenwerking met Clavis Uitgeverij. De drie aanmoedigingsprijzen waren voor Di Homber Pa Homber van Stichting Kakiña, De Nieuwe Werken Meter van stichting Het Nieuwe Werken Werkt en New Fathers van Rob Philip. Dit jaar zijn er 62 projecten ingediend voor de Movisie Participatieprijs. De projecten hadden een grote variatie aan thema’s en aanpak. De jury heeft 18 projecten genomineerd voor de prijs. Deze initiatieven zijn volgens de jury het meest inspirerend.

De jury van de derde Movisie Participatieprijs bestaat uit Elly van Kooten (Ministerie van VWS), Khadija Bentaher (Diversion), Vincent Duindam (Universiteit Utrecht), Stanley Ramkhelawan (Gemeente Dordrecht) en Simone Kortbeek (Movisie). Lees meer op de Movisie Participatieprijs op www.movisie.nl/participatieprijs.

Meer informatie

Voor meer informatie Paul van Yperen, communicatieadviseur Movisie, 030 789 2235, 06 473 457 51 of p.vanyperen@movisie.nl.
Alle foto’s zijn te vinden op de Facebook van de Participatieprijs

DownloadsTypeGrootte
Participatieprijs-uitreiking-01jpg784.16 KB
Participatieprijs-uitreiking-02jpg725.41 KB
Participatieprijs-uitreiking-03jpg752.44 KB
Participatieprijs-uitreiking-04jpg691.44 KB