PERSBERICHT - 'Roze bril hoort in standaarduitrusting van sociaal werkers'

persbericht - 19 april 2013

Lesbische vrouwen, homo mannen, bi’s en transgenders hebben meer kans om in een kwetsbare positie te verkeren. Om die reden heeft Hanneke Felten van MOVISIE een roze handboekje voor sociaal werkers geschreven: ‘Kijk jij al door een roze bril?’. Het boekje wordt zeer positief ontvangen in het werkveld en de beroepsvereniging van maatschappelijk werkers ondersteunt het handboekje van harte. Lector maatschappelijk werk Margot Scholte vindt dat het boekje tot de standaarduitrusting van sociaal werkers behoort en in Utrecht gaat een van grootste welzijnsorganisaties, Stichting de Tussenvoorziening, ermee aan de slag.

Weggepest worden uit je buurt, vervelende grappen op je werk of er niet bij horen op school: voor veel lesbische en bi vrouwen, homo en bi mannen en transgender personen behoort dit tot de dagelijkse werkelijkheid. Dit brengt spanningen met zich mee waardoor iemand kan vastlopen. Margot Scholte, lector Maatschappelijk werk bij Hogeschool InHolland, ziet hierin een rol weggelegd voor het sociaal werk: 'Sociaal werkers kunnen goede ondersteuning bieden aan lesbische vrouwen, homo mannen, bi’s en transgenders, maar dan moeten zij wel de feiten kennen en adequaat reageren op hulpvragen en signalen. "Kijk jij al door een roze bril?" is een laagdrempelig en praktisch boekje dat deze feiten biedt en talloze tips geeft voor hulp- en dienstverlening aan deze doelgroep. Wat mij betreft behoort het tot de standaarduitrusting van sociaal werkers'.

'Doelgroep is veel groter dan je denkt'

De beroepsvereniging van maatschappelijk werkers heeft enthousiast gereageerd op het boekje en ondersteunt het boekje van harte. Magteld Beun, senior strafmedewerker van de NVMW: 'Door een roze bril kijken zit in kleine dingen; de manier waarop je bijvoorbeeld vraagt naar iemands relatie of gezinsleven. Het is niet ingewikkeld maar het vraagt wel alertheid.' Beun vervolgt: 'De doelgroep is veel groter dan je denkt. Voor mij was het echt een eyeopener dat het bijna 10 % van de bevolking betreft; dat is bijna net zoveel als dat er allochtonen in Nederland leven. Daar besteden we toch ook aandacht aan in opleidingen en bijscholing?'

'Zelfs bij schuldhulpverlening is een roze bril relevant'

Een van de organisaties die de roze bril vaker wil opzetten is Stichting de Tussenvoorziening in Utrecht, die zowel opvang, wonen als schuldhulpverlening biedt. Budgetconsulent Anya Wiersma en oprichter van een roze netwerk in haar organisatie: 'Zelfs bij schuldhulpverlening is een roze bril relevant. Iemand kan bijvoorbeeld in de schulden komen omdat hij verstoten is door zijn familie doordat hij homo is.' Sonja Appelman, bestuurssecretaris: 'Uiteindelijk gaat het om het empoweren van mensen, ook mensen die kwetsbaar zijn op basis van hun achtergrond, overtuiging of seksuele voorkeur. Ik maak mij zorgen over de toekomst wanneer wij de wereld alleen nog door een grijze bril willen zien en geen kleur meer durven te bekennen'.

Gratis download

‘Kijk jij al door een roze bril?’ wordt op vrijdagmiddag 19 april a.s. gepresenteerd op het V/M debat. Daarna is het roze handboekje voor sociaal werkers gratis te downloaden en te bestellen via www.movisie.nl/publicaties

Noot voor de redactie: voor meer informatie of een interview met de auteur Hanneke Felten: Maurits Boote, Communicatie MOVISIE, T 06 129 752 67, E m.boote@movisie.nl.