PERSBERICHT - Zo doe je dat lokaal zorgen!

persbericht - 6 september 2016

Vrijwilligers, bewoners of mantelzorgers zitten vaak niet aan de gesprekstafel wanneer het gaat om onderwerpen die te maken hebben met zorgen in de buurt. Om hier eens en voor altijd een einde aan te maken, hebben partijen die actief zijn op het terrein van zorg en welzijn de handen ineen geslagen. Op 7 oktober 2016 organiseren zij het congrestival Eigen(wijs)heid eerst!

Praktijk weerbarstig

‘Informele zorg is een veelbesproken onderwerp, maar de praktijk is weerbarstig. Lokaal is het zoeken en stoeien om de zorg zo goed mogelijk te regelen. Er is weinig tot geen direct gesprek met de samenleving. Dat gaan we op het congrestival anders doen’, aldus Joost van Alkemade van het NOV, één van de organiserende partijen. ‘Op het congrestival zit iedereen aan tafel: van zorgcoöperatie, wijkprofessional tot de beleidsmakers vanuit de overheid.'

Programma

Bezoekers beleven hoe het is om in de schoenen van iemand anders te staan door in gesprek te gaan met Willem, Margreet, Yousuf, Patricia of Samira. Via nieuwe werkvormen gaan de deelnemers in gesprek over hoe de zorg voor elkaar zo aangenaam mogelijk te maken. Er is volop ruimte voor voorbeelden uit de praktijk die gebruik maken van de lokale eigenwijsheid. Ook is er theater, spel en popcorn! Een ontspannend begin van het weekend.

Nieuwe vorm

Naast vrijwilligers, zorg- en welzijnsprofessionals en buurtinitiatiefnemers is het programma ook zeer geschikt voor beleidsmakers. ‘Gemeenten staan voor een nieuwe uitdaging. Vanuit de samenleving komt steeds vaker de vraag om samenwerking. Daarvoor zijn gemeenten op zoek naar nieuwe werkwijzen en rollen. Een geheel frisse vorm van kennis uitwisselen, zoals in het congrestival, past daar perfect bij’, aldus Chris Kuypers van Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid.

Praktische informatie

Het congrestival vindt plaats op vrijdagmiddag 7 oktober 2016 vanaf 11.30 tot 18.00 uur in het Raadhuis van Hilversum. Voor beroepskrachten en gemeenten kost deelname 99 euro (incl. Btw). Voor vrijwilligers en mantelzorgers is deelname gratis. Aanmelden is verplicht en kan via www.movisie.nl/congrestival2016.

Samenwerking

Het congrestival Eigen(wijs)heid eerst! is een gezamenlijk initiatief van Agora, Austerlitz Zorgt, Expertisecentrum Mantelzorg, gemeente Hilversum, LCGW, LSA, Mezzo, Movisie, NOV, Serious Video en Vilans. Het congrestival is een vervolg op ‘Durven doen! - Informele zorg anders’ dat plaats vond op 19 november 2015.