Plenair programma: gasten & sprekers (Congres Regenboogsteden 2022)
Het Congres Regenboogsteden 2022 wordt met een plenair programma geopend en ook weer plenair worden afgesloten. Aan deze plenaire programmaonderdelen leveren diverse personen een bijdrage. In dit artikel lees je wie dat zijn.
Barbara Barend (host)
Journalist en presentator Barbara Barend is de host van het Congres Regenboogsteden 2022. Barend is hoofdredacteur van het sportmagazine ‘Helden’ en daarnaast regelmatig te gast in talkshows en radioprogramma’s. Daarin is zij altijd scherp en kritisch als het gaat om thema’s als discriminatie en de positie van lhbti+ personen, met name binnen de sportwereld. Samen met haar vrouw vormt ze een regenbooggezin. In een recent interview met Movisie blikte ze vooruit op haar bijdrage aan het congres.
House of Vineyard
De House of Vineyard is het eerste Nederlandse ballroom-house. Voguing, de dansstijl die hoort bij ballroom-cultuur, is een dansvorm die is ontstaan in de zwarte en Latin lhbti+ gemeenschap in New York. Voor lhbti+ personen vormen deze ‘houses’ een veilige haven, in het bijzonder voor zwarte mensen en andere mensen van kleur. “Ballroom is een omgeving waar kunst en activisme elkaar ontmoeten. Ballroom is in die zin een vorm van protest, van verzet, en ze zijn een radicale viering van ons bestaan en ons recht om ruimte in te nemen”, aldus ‘moeder’ Amber Vineyard.
Transketeers
De Transketeers is het filmcollectief van Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen. Drie transgender mannen uit Utrecht, die in 2014 hun krachten bundelden om hun eerste project Trans*Tapes te maken. Na het succesvol afronden van de Trans*Tapes hebben de Transketeers sindsdien een reeks audiovisuele producties geproduceerd en zijn ze actieve sprekers geweest op diverse plaatsen. Ze zijn gespecialiseerd in het vertellen van ongehoorde en onzichtbare verhalen uit originele bronnen. De kracht van de Transketeers is het creëren van verhalende producties met een focus op authenticiteit en inspiratie.
Pete Wu
Van journalist, schrijver en documentairemaker Pete Wu verscheen in 2019 zijn debuut ‘De bananen-generatie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu’. Een autobiografisch boek over hoe het is om als Chinees Nederlandse homo man op te groeien tussen twee werelden. In 2020 verscheen de documentaireserie ‘Pete en de Bananen’ op tv en online, over daten en liefde als jonge Oost-Aziatische Nederlander. Ook werd hij in 2020 ambassadeur van Pride Amsterdam.
Bo Hanna
Journalist en documentairemaker Bo Hanna studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met een specialisatie in Frans en Midden-Oostenstudies. Hij schrijft o.a. voor NRC, de Volkskrant, One World, NieuwWij, Vogue, Vice en WinQ. Ook maakte hij diverse documentaires met Vice Media. In zijn werk staan sociale en maatschappelijke kwesties centraal, waaronder ook lhbti+ onderwerpen. Op dit moment maakt hij een artikelenreeks over de Regenboogprovincies en komt daar tijdens het congres over vertellen.
Zaïre Krieger
Spoken word artiest en journalist Zaïre Krieger kun je horen en lezen bij onder andere online magazine One World en de podcast Dipsaus. Ze is winnaar van een SPOKEN Award 2019 en in 2021 vertaalde ze het inauguratiegedicht ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman. In haar werk houdt ze zich bezig met onderwerpen op het gebied van racisme, feminisme en de lhbti+ gemeenschap. De carrière van Zaïre is gebaseerd op haar passie voor mensenrechten en het beschermen van gemarginaliseerde groepen.
Minister Robbert Dijkgraaf
Sinds januari 2022 is Robbert Dijkgraaf minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namens D66. Hij is natuurkundige en was onder meer hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Bij het grote publiek werd hij onder meer bekend door zijn gastcolleges bij DWDD University en door de VPRO-documentaireserie The mind of the universe. Als minister richt hij zich specifiek op het beroepsonderwijs, hoger onderwijs, onderzoek en emancipatie. Onderdeel daarvan is ook de emancipatie van lhbti+ personen en het programma Regenboogsteden.