Aanpak eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating

Toolkit tegen geweld

Wat kun je doen aan eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating? De toolkit bevat aanbevelingen die voortkomen uit ervaringen van zelforganisaties en NGO’s in vijf Europese landen.

De toolkit tegen geweld bevat good practices uit verschillende landen

In de deelnemende landen werken NGO’s (non-gouvernementele organisaties) en zelforganisaties aan de aanpak van eergerelateerd geweld, gedwongen huwelijken en achterlating:

  • Zweden
  • Duitsland
  • Cyprus
  • Nederland
  • Turkije

Download de toolkit

De toolkit is gebaseerd op de projectbeschrijvingen van en de interviews met organisaties in deze vijf landen. 7 succesfactoren voor de aanpak van eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en/of achterlating komen naar voren:

  1. bottom-up strategieën
  2. een gender- en mensenrechtenperspectief
  3. vertrouwensband en alertheid
  4. professionaliteit en interculturele vaardigheden
  5. meerdere strategieën en methoden
  6. samenwerking
  7. continuïteit en duurzaamheid

Bij elk punt staan praktische aanbevelingen.

Hoe werkt de toolkit?

Het Flying team tegen geweld is een samenwerkingsverband van organisaties uit de vijf genoemde landen. Elk teamlid interviewde diverse zelforganisaties en NGO's in zijn land. In de toolkit vindt u de Good practices, de succesfactoren en adviezen om het succes van projecten te vergroten. Lees meer over de inhoud van de toolkit.

Lees ook het artikel Te weinig kennis van eergerelateerd geweld over het rapport Twee stappen vooruit, één terug; Bestrijding van eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating, dat Movisie samen met Stichting Kezban en Stichting Welsaen publiceerde.

De toolkit is hieronder te downloaden in het Nederlands, Engels, Zweeds, Duits en Turks.