Arbeidsmatige dagbesteding door en voor deelnemers

Villa Bedreivigheid doet aan zelfbeheer
praktijkvoorbeeld - 17 mei 2016

In Villa Bedreivigheid werken deelnemers aan persoonlijk herstel en economische zelfstandigheid. De Villa is een initiatief door en voor mensen die dak- of thuisloos en/of verslaafd zijn. De Villa is een uniek voorbeeld van arbeidsmatige dagbesteding in zelfbeheer, in een zelf opgeknapte villa in Doetinchem.

Wat levert deelname op?

Het opzetten en uitvoeren van activiteiten geeft deelnemers een gevoel van eigenwaarde en kracht. Deelnemers vinden bij elkaar herkenning, waardoor veiligheid en binding ontstaat. Deelnemers ontwikkelen 'bedreivigheden' met als doel persoonlijk herstel en economische zelfstandigheid.

Wat is ‘Villa bedreivigheid’?

Mensen weten zelf wat ze kunnen en willen, ook mensen die dak- of thuisloos of verslaafd zijn (geweest). De Villa is ontstaan vanuit een initiatief van een groep mensen in Nijmegen die geen thuis of huis hebben. Zij wilden werken aan hun herstel door overdag te werken aan zelfgekozen vaardigheden. Zo ontstond 'Bedreivigheid'; activiteiten op initiateif van de deelnemers op basis van wat zij willen en kunnen. In het pand is een drukkerij, een meubelmakerij, een fietsboodschappendienst, een kapper, een servicepunt/sociaal café voor formulieren en administratie, en een wasserette.
De Villa is er voor en door mensen met een verslaving, schulden, die dakloos zijn, psychische problemen hebben of hebben gehad, of een justitieel verleden. Velen hebben geen huis, of zijn thuis niet welkom of houden het er niet vol. Deelnemers zijn 'bedreivig'; ze moeten in staat zijn om te doen. De Villa is elke werkdag open en wordt door circa 10-15 mensen per dag bezocht.

Laagdrempelige inloop en winkel
Naast het actief deelnemen aan activiteiten kunnen mensen binnenlopen in 'Het KletsKafee'. Het is een plek om koffie te drinken en om kennis te maken met de Villa. Het is ook een plek waar mensen op zoek kunnen naar wat ze wilen gaan doen met hun mogelijkheden, of ontdekken wat hun mogelijkheden zijn. In het KletsKafee is ook de Winkel met producten die door de Villamensen gemaakt zijn en verkocht worden.
BedreivsKaart
Gaat iemand mee doen, dan wordt een plan vastgelegd in een Bedreivskaart. De Bedreivskaart laat zien:

  • welke stappen er nodig zijn om bij het doel te komen
  • waarom iemand niet bij zijn doel komt
  • waar iemand zelf iets aan/mee kan doen/verantwoordelijk voor is
  • waar anderen aan kunnen bijdragen

De bedreivigheid, het werken, gebeurt vanuit de kracht en eigen interesses van mensen, wat ze kunnen en willen, en sluit aan bij hun eigen tempo. De bedreivigheid is meer procesgericht dan resultaatgericht, is geen vorm van hulpverlenen maar adviseren en stimuleren. De werkwijze sluit aan bij de principes van de presentiebenadering, de creatiespiraal en van eigen kracht (strength based) en empowermentdenken. Bedreivigheid is uit eigen ervaring ontwikkeld.

Hoe is Villa bedreivigheid ontstaan?

De naam Villa Bedreivigheid slaat zowel op de fysieke plek van het initiatief, als op een manier van werken die bedreivigheid is gaan heten. De villa is ontstaan vanuit een initiatief van daklozen en de coördinator, Ine Spuls. De Villa is een statig oud vervallen pand aan de rand van het centrum dat in 2008 in gebruik is genomen en opgeknapt door de deelnemers.

Met wie wordt samengewerkt?

De Villa werkt samen met een ROC en is een erkend leer- en werkbedrijf, een woningcorporatie en de gemeente Doetinchem.

Meer weten?

Kijk op www.bedreiv.nl voor actuele informatie en contactgegevens.