Bissmiss School

praktijkvoorbeeld - 3 oktober 2013

De Bissmiss School helpt vrouwen bij het realiseren van hun ambitie: zelfstandig ondernemerschap, financieel onafhankelijk zijn en volwaardig meedoen aan de (zaken)wereld.

Wat is de Bissmiss School?

De Bissmiss School is een uniek opleidingstraject voor vrouwen die willen ondernemen. Ondernemen is een weg naar meer economische zelfstandigheid, die zich soms beter laat combineren met gezinstaken dan werk in loondienst. De opleiding richt zich speciaal op vrouwen omdat zij de start van een onderneming anders aanpakken dan mannen. Zij willen zich over het algemeen langer voorbereiden, gaan minder solistisch te werk, nemen minder grote risico's maar hebben uiteindelijk ook minder kans op een faillissement.

Wat levert het op?

Er zijn het eerste jaar 105 vrouwen geworven, bij vijftig vrouwen is een intake afgenomen, dertig vrouwen zijn gestart met het traject. Twintig vrouwen zijn in een ander traject geplaatst (adviesgesprekken werk en opleiding.) 27 vrouwen hebben het theoretische gedeelte afgerond en behaald. 27 vrouwen zijn een bedrijf gestart of zitten in de startfase.

Hoe werkt de Bissmiss School?

De eerste drie maanden gaan de deelnemers één avond per week naar school. Daarnaast werken ze minimaal acht uur thuis aan de voorbereidingen voor het bedrijf. In die maanden schrijven ze hun ondernemingsplan. In de eerste periode krijgen ze klassikaal workshops over het verkrijgen van startkapitaal, werving, offreren en (e)marketing. Zij leren hoe je een bedrijfsplan schrijft, facturen maakt, bedrijfsruimte vindt, de markt onderzoekt, verzekeringen kiest, belastingpapieren invult, je werk en je gezin combineert en nog veel meer. Na drie maanden is de ‘papieren onderneming’ klaar. In de startfase van het opzetten van het bedrijf krijgen ze begeleiding van een coach. In die fase zijn er ook meedenkbijeenkomsten (intervisiesessies) en ondernemerscafés. Gedurende het hele traject kunnen de vrouwen overleggen met een rolmodel dat al veel ervaring heeft met ondernemen in de gekozen branche.

Met wie wordt er samengewerkt?

ROC, Kamer van Koophandel

Wat zijn de succesfactoren?

  • Talenten en dromen van vrouwen worden omgezet in ondernemerschap.
  • Het is een groep vrouwen die financieel kwetsbaar is, op weg naar financiële zelfstandigheid.
  • In het project is aandacht voor individuele coaching en nazorg.
  • Gender en etniciteit staan op de agenda in het ondernemerschap: vrouwen met een migrantenafkomst zijn kansrijke ondernemers.
  • ROC biedt een training voor vrouwelijke ondernemers, de Kamer van Koophandel biedt een leergang vrouwelijk ondernemerschap.
  • Het project laat zien dat daadkracht in zelfstandig ondernemerschap een uitstekende weg kan zijn naar economische zelfstandigheid.

Iets voor u?

Een interessante manier om vrouwen tot zelfstandig ondernemer om te scholen.

Website

Uitvoerende organisaties

Participatie Emancipatie Professionals (PEP)
Riviervismarkt 2
2513 AM Den Haag
T 070 - 302 44 44
E info@pepdenhaag.nl
http://www.pepdenhaag.nl/

Plaats

Den Haag

Bereik

landelijk

Contact

Aysien Zondervan
E a.zondervan@pepdenhaag.nl
T 070 - 302 44 76