Boodschappen doen in de buurt bij zorgcliënten

Buurtsuper Attent in Lonneker

5 februari 2016

Mensen met een verstandelijke beperking runnen een buurtsupermarkt. Zij doen er zinvol werk en ze doen mee met de samenleving. De buurtsuper is ook goed voor de leefbaarheid van het dorp.

Wat levert de buurtsuper op?

Cliënten van zorginstelling Aveleijn doen dagbesteding die aardig overeenkomt met een normale werksituatie. In de supermarkt leggen ze contact met klanten, collega’s en begeleiders. Zo ontwikkelen zij zich, krijgen zelfvertrouwen en doen mee met de samenleving. Maar ook de middenstand van het dorp profiteert en ziet haar omzet stijgen. Bewoners kunnen weer boodschappen doen in hun eigen buurt. Bewoners zien bovendien hoe mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle bijdrage leveren.

Hoe werkt de buurtsuper?

De goedlopende winkel is gevestigd in de dorpskern van het Twentse dorp Lonneker. De buurtsuper is klantgericht, persoonlijke aandacht is er een speerpunt. Per dag staan er zo’n twaalf deelnemers in de winkel. Ze hebben een verstandelijke beperking maar zijn redelijk zelfstandig en kunnen uitstekend contact maken met klanten. De medewerkers zijn onmisbaar voor de winkel en krijgen zoveel mogelijk verantwoordelijkheid. Zo doen zij taken als schappen vullen en kantine-werkzaamheden. Ze leiden geïnteresseerde collega-cliënten rond. En ze bezorgen wekelijks de folder in de wijk.

Elke deelnemer heeft een eigen opleidingsplan waar leerdoelen in beschreven staan. Twee begeleiders en een caissière ondersteunen de deelnemers.

Evaluatie

Om erachter te komen wat de wensen van de dorpsbewoners zijn houdt zorginstelling Aveleijn enquêtes. Uit de uitkomsten van een huis-aan-huisenquête in 2010 bleek dat de dorpsbewoners erg tevreden waren over de supermarkt.

Website

www.aveleijn.nl/locaties/de-buurtsuper