Computerlessen van jongeren aan ouderen

4 maart 2016

Bij Samen Online geven roc-leerlingen computerles aan ouderen. Dit verbetert het beeld dat jongeren en ouderen van elkaar hebben. Doordat ouderen de computer en het internet leren gebruiken zijn ze minder eenzaam. De jongeren krijgen door het lesgeven meer vaardigheden.

Samen Online levert ouderen en jongeren meer vaardigheden op

  • Het grootste deel van de cursisten maakt na de cursus meer gebruik van het internet. Zij hebben geleerd hoe zij sociale contacten kunnen onderhouden en ervaren daardoor meer ‘grip’ op het moderne leven. Samen Online vermindert zo sociaal isolement en vereenzaming bij ouderen.
  • De meeste jongeren verbeteren de competenties die ze moeten opdoen voor hun opleiding. Denk aan communiceren, aandacht en begrip tonen, klantgericht werken, beter presenteren en leiding geven.
  • De helft van de jongeren en de ouderen hebben een ander beeld van elkaar door het contact tijdens de cursus. De jongeren ontwikkelen vaak een realistischer en minder stereotiep beeld van ouderen. De ouderen zijn vooral verrast over de vriendelijkheid, de beleefdheid en het geduld van de jongeren.

Hoe werkt Samen Online?

Roc-studenten van de sector ICT begeleiden ouderen die graag willen leren computeren. Ze nemen ze mee op een ontdekkingsreis langs de mogelijkheden van de computer en het internet. Door een paar keer per week samen te komen, zes of negen weken lang, is de cursus intensief en blijft de informatie beter hangen. De vrijwilligers die de cursussen begeleiden slaan een brug tussen de generaties en helpen de jongeren met de voorbereiding van de lessen, geven tips en voeren evaluatiegesprekken.

Met wie wordt er samengewerkt?

Nationale Postcodeloterij, Stichting DOEN en Skanfonds, Xina Tekst & Support, Stichting Gemeenschappelijk Goed, roc’s. Overige lokale partners vindt u hier.

Wat zijn de succesfactoren?

  • Praktische aanpak gericht op concrete behoeften.
  • Positieve en ontspannen sfeer, door samen te leren in een kleinschalige setting.
  • Positieve en geduldige houding van de jongeren als docent.
  • De begeleidende rol van de vrijwilligers.

Iets voor u?

Bent u op zoek naar een praktische manier om verschillende generaties met elkaar in contact te brengen, waarbij de vaardigheden van zowel cursisten als docenten verbeteren? Dan is Samen Online wellicht iets voor u.

Website

www.samenonlinenederland.nl