Dutch Career Cup

praktijkvoorbeeld - 1 oktober 2013

De Dutch Career Cup is een landelijk re-integratieprogramma voor werkzoekenden. Binnen dit programma zetten voetbalclubs hun faciliteiten en contacten in om de deelnemers aan een baan te helpen.

De Dutch Career Cup is een landelijk re-integratieprogramma voor werkzoekenden. Binnen dit programma zetten voetbalclubs hun faciliteiten en contacten in om de deelnemers aan een baan te helpen.

Wat is Dutch career cup?

Het programma bestaat uit een sportprogramma bij de club, gekoppeld aan diverse re-integratieactiviteiten. De deelnemers nemen deel in een vast team van minimaal 10 personen. Naast de lokale activiteiten nemen de teams deel aan diverse landelijke toernooien waar alle teams aanwezig zijn. Dutch Career Cup is de winnaar van de MOVISIE Participatieprijs 2012.

Wat levert het op?

Binnen negen maanden zijn 150 deelnemers naar werk bemiddeld.

Hoe werkt Dutch Career cup?

Kwetsbare jongeren, grotendeels met een Wajonguitkering, worden via sport aan een baan geholpen. Alle deelnemers hebben te maken met een vorm van beperking. De teams zijn gemixt: meiden en jongens doen mee, van uiteenlopende leeftijden. Ruim driehonderd Wajongers doen mee. De deelnemers hebben een half jaar lang twee keer in de week getraind bij een voetbalclub en deelgenomen aan voetbaltoernooien. Op 21 locaties zijn projecten opgezet. Voetbalclubs zetten hun faciliteiten en contacten in om de deelnemers aan een baan te helpen. De deelnemers leren op een speelse wijze allerlei vaardigheden die zij ook binnen het werk kunnen gebruiken, zoals: samenwerken, opdrachten uitvoeren, op tijd komen, op elkaar vertrouwen en tegenslagen verwerken. Tegelijk volgen de Wajongers verschillende re-integratieactiviteiten en wordt een jaar lang geprobeerd hen naar werk te bemiddelen. De sport wordt gericht ingezet voor arbeidsbemiddeling. Sociaalpsychologische en arbeids-technische vaardigheden worden in combinatie geleerd.

Om er zeker van te zijn dat het programma op lokaal niveau goed wordt opgepakt, werkt de Dutch Career Cup met lokale werkgroepen. Behalve de initiatiefnemers van dit project zijn daarin ook vertegenwoordigd: de betrokken voetbalvereniging of profclub, de gemeente, praktijkscholen en andere organisaties.

Met wie wordt er samengewerkt?

Het UWV, re-integratiebureau USG Restart, en voetbalclubs, zowel betaald als amateurs (o.a. FC Groningen, Ajax, SC Cambuur, FC Utrecht, Achilles12, PSV). het UWV en de gemeente selecteren de deelnemers en de jobcoaches van USG Restart zorgen voor de begeleiding van de deelnemers.

Wat zijn de succesfactoren?

  • Sport inzetten voor arbeidsbemiddeling is innovatief en effectief: dat verloopt via een geïntegreerd voetbaltraject en re-integratietraject.
  • De groepsaanpak via sport zorgt voor een stimulerende leeromgeving: in de gemixte teams is zowel aandacht voor jongens als meisjes.
  • Het project maakt gebruik van sportverenigingen: voetbalverenigingen zijn de grootste vrijwilligersorganisaties in het land.
  • 300 Wajongers zijn actief, waarvan 150 echt aan het werk zijn.
  • Het programma draagt bij aan positieve beeldvorming over Wajongers.
  • Het landelijk programma is in 2012 opengesteld voor gemeenten, zodat ook andere kwetsbare groepen mee kunnen doen, in het kader van de Wet werken naar vermogen

Iets voor u?

Als u als gemeente  op bent naar een manier om moeilijk bemiddelbare werklozen aan een baan te helpen, of als u als sportclub zich graag voor de maatschappij wil inzetten, biedt dit voorbeeld inspiratie.

Website

Looptijd

Gestart in 2011

Uitvoerende organisaties

Stichting Life Goals
Woudenbergseweg 56-58,
3707 HX Zeist
T 0343-499787
E info@stichtinglifegoals.nl
http://www.dutchcareercup.nl

Bereik

Landelijk