Geboortebomendag

praktijkvoorbeeld - 5 januari 2011

Jonge ouders uit de Belgische gemeente Gooik planten een keer per jaar gezamenlijk een boom om de geboorte van hun nieuwe kinderen te vieren. De natuur vormt voor even een ontmoetingsplek, waar ouders op informele wijze met elkaar in contact worden gebracht. Ook daarna kunnen ze het geboortebomenbos dat zo ontstaat blijven bezoeken.

Wat is het project?

In de Belgische gemeente Gooik organiseert de Socioculturele Dienst ieder jaar een Geboortebomendag. Alle ouders die het afgelopen jaar een kind hebben gekregen worden uitgenodigd om gezamenlijk een boom te planten. Terwijl de ouders lustig spitten en planten, faciliteert de Socioculturele dienst informele ontmoeting tussen ouders. Hierdoor leren jonge ouders elkaar beter kennen en kunnen zij met elkaar in gesprek gaan over bijvoorbeeld de opvoeding.

Wat levert het op?

Enerzijds worden ‘nieuwe Gooikenaars’ met dit initiatief door de gemeente verwelkomd. Anderzijds leren ouders elkaar wat beter kennen en laten zij letterlijk en figuurlijk een ballonnetje op. Een geboortebomenbos is ook een plaats om naar terug te keren. Met hun lange levensduur zijn bomen het perfecte symbool voor een lang en gelukkig leven. En dat is waarschijnlijk het eerste wat ouders hun kinderen wensen.

Hoe werkt het project?

Iedere ouder uit de gemeente Gooik die in het afgelopen jaar een kind heeft gekregen wordt door de Socioculturele dienst persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen aan de Geboortebomendag. De dag vindt plaats in natuurgebied de Paddenbroek. Ouders worden bij het planten van de bomen geholpen door de groendienst. De Socioculturele dienst verzorgt tijdens de activiteit een gezellige receptie en een ballonnenwedstrijd. De winnaar van deze ballonwedstrijd krijgt daarna op de eerste verjaardag van hun kindje een taart aangeboden door het Gemeentebestuur.

Wat zijn de succesfactoren?

Doordat ouders persoonlijk worden uitgenodigd, worden zij actief aangespoord om deel te nemen. Ze ondernemen gezamenlijk een leuke activiteit in de natuur. De kans dat zij elkaar hierbij beter leren kennen wordt extra vergroot doordat de Socioculturele dienst deze ontmoeting bewust faciliteert. Hierdoor ontstaan gemakkelijk gesprekken tussen ouders en wordt gebouwd aan de sociale netwerken van jonge ouders.

Met wie wordt samengewerkt?

De Socioculturele dienst van Gooik voert het project uit in samenwerking met de lokale groendienst en vrijwilligersorganisatie de Paddenbroek.

Iets voor u?

Lijkt het u wat om via gezamenlijke activiteiten in de natuur ontmoeting tussen ouders te faciliteren? Spreekt de aanpak in Gooik u aan? Neem dan contact op met de Socioculturele Dienst in Gooik, België. Kijk voor meer informatie over de Geboortebomendag op de website van Paddenbroek of download de brochure Opvoedingsondersteuning in ontmoeten (pdf).

Website

Uitvoerende organisaties

Socioculturele Dienst Gooik
Dorpsstraat 67
1755 Gooik, België
T 0032 2 5321402
www.gooik.be

Land

België

Contact

Socioculturele Dienst Gooik
Tom Vandenbossche, Jeugdconsulent
T 0032 25351402
E tom.vandenbossche@gooik.be