Generatietuin Den Haag

praktijkvoorbeeld - 13 april 2010

Een generatietuin is een tuin waarin ouderen samen met kinderen van scholen of naschoolse opvang uit de buurt tuinieren. Zij verbouwen groenten en fruit, zaaien kruiden en bloemen, en oogsten en eten uit de tuin. Bij de generatietuin staat de beleving centraal.

Doel

Stadskinderen in aanraking brengen met groen en het isolement van ouderen doorbreken. 

Doelgroep

Kinderen en ouderen.

Aanleiding

Het ministerie van EL&I wil met de aanleg van de generatietuin kinderen op een leuke manier in aanraking met groen en natuur laten komen. Bijkomend effect is dat ze ook beter leren eten en meer te weten komen over voedsel en waar het vandaan komt. De samenwerking tussen kinderen en ouderen in een generatietuin heeft als positief neveneffect dat het isolement waar steeds meer ouderen in verzorgingshuizen in terecht komen, wordt doorbroken.

Resultaat

Kinderen van de BSO en ouderen tuinieren in de generatietuin eenmaal in de week samen. De kinderen en ouderen worden begeleid door de medewerkers van het verzorgingstehuis en van de BSO (deze krijgen vooraf een voorbereidende workshop).

Succesfactor

Kinderen komen in aanraking met groen en leren waar hun voedsel vandaan komt. Het contact tussen de ouderen en de kinderen verloopt goed.

Knelpunten

Om te voorkomen dat de tuinactiviteiten als opgelegd worden ervaren is het nodig om direct met de mensen van de werkvloer te bespreken wie de begeleiding van de kinderen en de ouderen op zich neemt.

Samenwerkingspartners

Ministerie van EL&I, gemeente Den Haag, verzorgingshuis Royal Rustique van Zorggroep de Residentie en kinderopvangorganisatie 2Samen.

Financiering

In Den Haag kostte de aanleg van de tuin 8000 euro. Maar de kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van de huidige staat van het terrein. Naast het klaarmaken van het terrein moeten er wat kosten gerekend worden voor gereedschap, plantjes en zaaigoed.

Looptijd

Looptijd start
6/04/2010

Uitvoerende organisaties

Ministerie van Economische Zaken
Gemeente Den Haag
Verzorgingshuis Royal Rustique Stichting Saffier De Residentiegroep
Kinderopvangorganisatie 2Samen

 

Plaats

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Land

Nederland

Contact

Verzorgingshuis Royal Rustique van Stichting Saffier De Residentiegroep
Mw. van Garderen
T 070-4162100
E info@saffierderesidentie.nl

Kinderopvang 2Samen Den Haag
T 070-338 55 00
E info@2samen.nl

 

 

 

DownloadsTypeGrootte
Handboek Generatietuin pdf2.08 MB
Handboek Tuinieren in generatietuin pdf1.96 MB