De Groene Reus

praktijkvoorbeeld - 13 februari 2014

De Groene Reus is de eerste en enige duurzame energiecoöperatie van Almere. Deze coöperatie is een samenwerkingsverband tussen bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de overheid. Samen met de leden voeren zij een programma uit dat nu nog met name bestaat uit de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen.

Wat is De Groene Reus?

De Groene Reus ( DGR) streeft naar een energieneutraal Almere in 2020, inspireert tot een duurzame levensstijl en investeert collectief in duurzame oplossingen. Concreet faciliteert en bedingt DGR korting voor (collectieve groepen) woningeigenaren bij de aanschaf van zonnepanelen. Naast particulieren helpen zij ook bedrijven om zelf lokaal groene energie op te wekken en te besparen.

Wat levert het op?

De Groene Reus heeft tot en maart 2013 in totaal 33 zonne-installaties gerealiseerd in 3 verschillende Almeerse wijken. Daarnaast werkt DGR nu aan projecten als de Flevolandse Zonnecentrale, eigen windmolens, en de oprichting van een duurzame regionale en landelijke TV-zender, "Ecoland TV" genaamd.

Hoe werkt De Groene Reus?

De helft van het bestuur zet zich in als energiecoaches. Zij zijn actief in de buurt om bewoners enthousiast te maken voor de energiecoöperatie. Bewoners die zonnepanelen aanschaffen worden automatisch ook betalende leden. Verder zijn er gesprekken met vijf grotere inkoopcollectieven en lokale wijkcollectieven die in totaliteit honderden huizen beslaan.

Met wie wordt er samengewerkt?

Gemeente Almere, Samen Aan De Zon

Wat zijn de succesfactoren?

DGR werkt aan een businessmodel dat zichzelf in stand moet kunnen houden om zo niet meer enkel afhankelijk te zijn van subsidie.

Website

Looptijd

Vanaf 2012

Uitvoerende organisaties

De Groene Reus
Randstad 22-35G
1316 BR Almere Stad
T 06-81 46 41 55
E klantenservice@degroenereus.nl
http://www.degroenereus.nl

Plaats

Almere

Bereik

lokaal

Contact

Robert Hemmen
T. 06-14 34 60 10,
E robert.hemmen@degroenereus.nl