Hoe is het om jong en mantelzorger te zijn

Ondersteuningsprogramma 'Petje af!'
praktijkvoorbeeld - 31 juli 2014

Met Petje af! kunnen scholen en mantelzorgsteunpunten jonge mantelzorgers opsporen en steunen. Het project Petje af! is ontwikkeld om jongeren bewust te maken hoe het is om jong te zijn en mantelzorger. Maar ook om hen een plek te bieden waar zij terecht kunnen met al hun vragen.

Werkwijze

Met Petje af! kunnen scholen en mantelzorgsteunpunten jonge mantelzorgers opsporen en steunen. Het project Petje af! is ontwikkeld om jongeren bewust te maken hoe het is om jong te zijn en mantelzorger. Daarnaast is het ontwikkeld om de jonge mantelzorger in het zonnetje te zetten en ze een plek te bieden waar ze terecht kunnen met al hun vragen.

Petje af! bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste een interactief lesprogramma met theater voor middelbare scholen. Ten tweede een prijsvraag waarmee jonge mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. En ten slotte een fungroep waar jongens en meiden terecht kunnen voor ontspanning en waar ze met anderen kunnen praten die ook weten wat het is om te zorgen voor een ziek iemand.

Doel

Het project is er op gericht om jongeren bewust te maken van wat het is om een jonge mantelzorger te zijn en om jonge mantelzorgers in het zonnetje te zetten (ze te waarderen). Het project heeft als doel om jongens en meiden tussen de 12 en 18 jaar op te sporen en steun te bieden. Ook worden bijvoorbeeld docenten, schoolmentoren of maatschappelijk werkers op de hoogte gebracht van de specifieke situatie waarin jonge mantelzorgers verkeren en hoe ze hen kunnen steunen.

Doelgroep

Jonge mantelzorgers van het voortgezet onderwijs (12-17 jaar).

Materialen

De projectaanpak is verkrijgbaar op www.heldertheater.nl.

Website

Uitvoerende organisaties

Helder Theater, Bureau van Beijsterveldt en Onis Welzijn.

Provincie

Noord-Brabant

Land

Nederland

Contact

Helder Theater
T 06-107 53 230
E info@heldertheater.nl

 

Downloads
Petje-af-mantelzorg-multiple-choices