Ik Ben

praktijkvoorbeeld - 14 juli 2014

In deze voorstelling maken leerlingen op interactieve wijze kennis met seksuele diversiteit. Na de voorstelling gaan de leerlingen met een publieksbegeleider én acteurs in gesprek.

Wat is Ik Ben?

Kriebels in je buik, dagdromen en de hele wereld aan kunnen. Verliefd zijn is fantastisch! Maar wat als je zus opeens verliefd wordt op een meisje? Is dat raar? En als je op meisjes valt, moet je dan aan iedereen vertellen dat je lesbisch bent? Of ben je dan bi? Kun je aan iemand zien of hij homo is? Willen homo’s alleen maar shoppen? En kan een meisje ook stoer zijn?
Leerlingen maken op interactieve wijze kennis met seksuele diversiteit. Leerlingen bedenken na de voorstelling zelf het verloop van een scene en spelen dit  samen met de acteurs uit.
‘Ik ben’ is geschikt voor leerlingen vanaf groep zeven tot en met de eerste en tweede klas van het voortgezet (speciaal) onderwijs.

Wat levert het op?

Leerlingen vormen zelf een mening over seksuele diversiteit en durven deze ook uit te spreken.

Hoe werkt het?

Na de voorstelling werken  de acteurs en leerlingen samen. De leerlingen, een publieksbegeleider én acteurs gaan in gesprek en spelen scènes na. De leerlingen worden geprikkeld om over hun eigen mening na te denken. Daarnaast wordt de dialoog met hen aan gegaan. Hierin geven de begeleiders geen mening, maar motiveren en sturen de leerling om er zelf één te vormen en deze uit te spreken. De voorstelling duurt 60 minuten (inclusief 30 minuten voor de nabespreking).

Wat zijn de succesfactoren?

  • Open dialoog
  • Begeleiders geven geen mening, maar stimuleren leerlingen er zelf een te vormen
  • Interactief: Leerlingen spelen zelf mee en hebben invloed op verloop van scenes
  • Geen kant en klare antwoorden, maar het begin van een  gesprek

Iets voor U?

Wanneer u uw leerlingen op een interactieve manier wilt laten kennismaken met seksuele diversiteit, is dit wellicht iets voor u.

Website

Uitvoerende organisaties

Theatergroep Ruistablet
T: 06 17 85 47 47
E info@ruistablet.nl
www.ruistablet.nl

Plaats

Utrecht

Contact

Melissa Middelkoop.
T: 06 17 85 47 47
E info@ruistablet.nl