Ik ben Turkse en ik ben lesbisch

Openhartige verhalen over LHBT-gevoelens
praktijkvoorbeeld - 9 maart 2016

Vijftien lesbische Turkse vrouwen vertellen openhartig wat ze meemaken en beleven. Een boekje met hun verhalen is materiaal voor lessen seksuele diversiteit in het voortgezet onderwijs.

Wat levert het boekje Ik ben Turkse en ik ben lesbisch op?

De ervaringen van de Turkse vrouwen roepen herkenning op bij mensen met een andere culturele achtergrond. Bij vrouwen, van wie hun omgeving vaak niet weet dat ze lesbisch zijn. De verhalen maken het voor hen gemakkelijker om over seksuele diversiteit te praten. Het helpt vooroordelen over LHBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender) gevoelens weg te nemen.

Wat is Ik ben Turkse en ik ben lesbisch?

Het boekje geeft een inkijkje in een besloten wereld. Nog nooit vertelden Turkse vrouwen zo openhartig over hun LHBT-gevoelens, een onderwerp dat lang taboe was. De verhalen laten zien waar Turkse meiden mee kampen als ze lesbisch zijn.

Naast het boekje is er ook een lesplan voor MBO-onderwijs. Docenten kunnen dit samen met de verhalen in hun les gebruiken. Download het boekje hier (pdf).

Met wie wordt samengewerkt?

De gemeenten Amersfoort, Deventer, Utrecht en Amsterdam. Bij de presentatie van het boekje is ook samengewerkt met Turkse organisaties, MBO-docenten en -studenten en het COC.

Iets voor u?

Wilt u publiceren over ervaringen onder migranten met seksuele diversiteit? Dan is Ik ben Turkse en ik ben lesbisch een mooi voorbeeld.

Het boekje is prima te gebruiken als aanzet tot gesprekken, bijvoorbeeld door migrantenzelforganisaties.

Website

www.katilim.nl

Looptijd

Gestart in 2014

Uitvoerende organisatie

Stichting Katilim

Contactpersonen

  • Tino Pattipilohy
  • Leo van Hoeven

E info@katilim.nl