Kids Club Slaaghwijk

praktijkvoorbeeld - 15 april 2000

Als buurtbewoner kinderen een aantrekkelijk alternatief bieden voor het hangen op straat gedurende hun vrije woensdagmiddag.

Werkwijze

Voor alle buurtkinderen in de Leidse Slaaghwijk van 5 tot 12 jaar organiseert Irene Alberto iedere woensdag een knutselmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Een groep kinderen met verschillende etnische achtergrond komt wekelijks knutselen, computeren of krijgt hulp bij huiswerk. Ook kunnen de kinderen aankloppen voor een luisterend oor. Irene Alberto weet een sfeer van respect, gehoorzaamheid, orde en discipline te bewerkstelligen. Spelenderwijs leren de kinderen samenwerken en samen spelen.

Doel

Kinderen zinvolle en creatieve besteding van hun vrije woensdagmiddag bieden als alternatief voor het hangen op straat.

Doelgroep

Kinderen tussen de vijf en twaalf uit de Leidse Slaaghwijk.

Resultaat

Een groep van 65 kinderen met verschillende etnische achtergrond komt wekelijks. Met het binnenhalen van de kinderen is het rondhangen op straat (begin van een eventuele hangjongeren-carrière) doorbroken. Initiatiefneemster creëert een nieuwe generatie vrijwilligers door het inschakelen van de oudere kinderen om de jongere te helpen.

Succesfactor

Met weinig hulp weet Irene Alberto een vertrouwde en veilige omgeving te creëren. De kinderen luisteren goed naar haar en de ouders hebben vertrouwen in haar. Om iets te kunnen betekenen voor de buurt is maar weinig nodig, met inzet en het zoeken naar bondgenoten komt men een heel eind.

Samenwerkingspartners

Kan wél, Gemeente Leiden, De huismeester, De woningcorporatie, Maatschappelijk werk, Onderwijsinstellingen.

Financiering

Kan wél, Gemeente Leiden, De huismeester, De woningcorporatie, Maatschappelijk werk, Onderwijsinstellingen.

Looptijd

Looptijd start
1/01/2000

Uitvoerende organisaties

De Kids Club Slaaghwijk
Eksterpad 6
Leiden
T 071-888 0103
www.slaaghwijk.nl

Plaats

Leiden

Provincie

Zuid-Holland

Land

Nederland

Contact

Irene Alberdo
T 071-888 0103