Krachtbedrijf

praktijkvoorbeeld - 13 december 2013

Krachtbedrijf is een basismethodiek voor vrouwen in de vrouwenopvang voor begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap

Wat is Krachtbedrijf?

Krachtbedrijf richt zich op het realiseren van de ondernemersdroom van vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld. De achterliggende gedachte is om de positie van deze vrouwen te verbeteren en specifiek om het geweld tegen vrouwen te voorkomen en te stoppen. Dit door hen weerbaarder te maken door arbeidsparticipatie en economische zelfstandigheid te bevorderen. Als alternatief voor een traject naar baan in een loondienst biedt Krachtbedrijf een traject naar economische zelfstandigheid waarbij er, met begeleiding, aan een ondernemingsplan wordt gewerkt door de vrouw zelf.

Wat levert het op?

De verwachting is dat Krachtbedrijf zal bijdragen aan het welzijn van de vrouwen, door het leveren van een hernieuwd sociaal netwerk, een positiever zelfbeeld, meer eigenwaarde, kennis, ervaringen en competenties. En in het beste geval ook economische zelfstandigheid, middels een eigen onderneming, al dan niet in combinatie met een loondienstverband.

Hoe werkt Krachtbedrijf?

De Blijf Groep in Amsterdam is de eerste lokale opvangorganisatie waar een pilotgroep van start gaat. Samen met de Federatie Opvang is een programma samengesteld dat aansluit op de methodiek die al binnen de vrouwenopvang wordt toegepast. In totaal gaan negen vrouwen de komende maanden met hun bedrijfsidee aan de slag. Deze ideeën lopen uiteen van een tattoostudio voor vrouwen, een schoonheidssalon tot workshops voor taarten bakken. De vrouwen volgen een traject van vijf workshops en zes mentorgesprekken. Het is de verwachting dat binnenkort op nog twee andere plaatsen met een pilot gestart wordt.

Met wie wordt er samengewerkt?

Federatie Opvang

Contact

Josette Dijkhuizen
Klokgebouw 210-3, Strijp-S
5617 AC Eindhoven
T: +31 (0)6 - 29 21 54 35
E-mail: info@josettedijkhuizen.nl