Mijn ID campagne: Respectvol met elkaar omgaan op scholen

praktijkvoorbeeld - 1 juli 2014

Mijn ID is een campagne voor scholen in het voortgezet onderwijs om in een steeds diverser wordende samenleving een respectvolle omgang met elkaar te stimuleren. In de campagne is specifieke aandacht voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, maar ze is niet uitsluitend op antihomofobie gericht.

Wat is Mijn ID?

Het Mijn ID themaproject biedt een reeks materialen die een school kan gebruiken om een minicampagne over veiligheid en seksuele diversiteit op school te organiseren. Deze campagne bevordert dat iedereen op school zichzelf kan zijn, ook in seksuele identiteit, en creëert ruimte en steun om daarvoor eigen ideeën te lanceren. In de campagne is specifieke aandacht voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, maar ze is niet uitsluitend op antihomofobie gericht. Door een bredere focus kunnen bijvoorbeeld ook vrijwilligers worden betrokken uit groepen waar het thema erg gevoelig ligt. De Mijn ID campagne richt zich op synergie tussen alle lagen van de schoolwereld.

Wat levert  het op?

Agenderen van aandacht voor respectvolle omgang met homoseksualiteit en andere moeilijk liggende identiteiten op school

Hoe werkt Mijn ID?

De Mijn ID aanpak bestaat uit de onderdelen:

  1. gebruikershandleiding
  2. triggerposters
  3. leerlingenzuil
  4. leerlingenzuil binnenteksten
  5. docentendoos met lestips (vormgeving)
  6. docentendoos met lestips (lestips)
  7. handleiding onderzoeksles.

Wat zijn de succesfactoren?

In de campagne is specifieke aandacht voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, maar ze is niet uitsluitend op antihomofobie gericht. Doordat de campagne breder gaat over ‘jezelf zijn’ op school, raken meer mensen geïnteresseerd.

Met wie wordt er samengewerkt?

EduDivers ontwikkelde de Mijn ID campagne in samenwerking met de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit (AOb, CBOO, CNVO en EduDivers).

Iets voor U?

Wanneer u een campagne over veiligheid en seksuele diversiteit op school wilt organiseren,  heeft u wellicht iets aan de materialen en ondersteuning van Mijn ID.

Website

Een uitgebreide campagnebeschrijving en de materialen van de Mijn ID campagne zijn te downloaden vanaf de website  www.edudivers.nl/mijn-id

Looptijd

Van 2012 tot 2014

Uitvoerende organisaties

EduDivers
Nieuwezijds Voorburgwal 21-3
1012 RC Amsterdam
T: 020 428 80 73
E: info@edudivers.nl