Mystery Guest Project

praktijkvoorbeeld - 14 mei 2007

Vrijwilligers bezoeken in tweetallen Wmo-loketten met fictieve realistische vragen/problemen en rapporteren hun bevindingen.

Wat is het ’Mystery Guest project’?

In Drenthe bezoeken vrijwilligers in tweetallen Wmo-loketten met fictieve realistische vragen/problemen en rapporteren hun bevindingen. Ieder loket wordt driemaal bezocht door verschillende vrijwilligers. De resultaten van alle bezoeken worden uitgebreid in een algemeen rapport verwerkt en gepresenteerd. De resultaten zijn ook per gemeente gebundeld en in een apart rapport uitgedeeld aan zowel de wethouders en ambtenaren als aan de voorzitter van de Wmo-raad.

Context

In 2007 ontwikkeld door Lokale Versterking Drenthe en daar uitgevoerd door GGz-cliënten. In 2008 herhaald in Overijssel en uitgevoerd door vertegenwoordigers van diverse doelgroepen. De methode wordt gebruikt voor cliënten van Wmo-loketten. Dit kunnen diverse doelgroepen zijn (o.a. ouderen, GGz-cliënten, mensen met een lichamelijke beperking).

Randvoorwaarden

Hoe meer vrijwilligers worden ingezet, des te beter wordt het beeld over de bevindingen van cliënten. In Overijssel zijn 56 vrijwilligers ingezet.

Meer informatie
Petje af voor het Wmo-loket? (pdf)

Uitvoerende organisaties

Kennisdossier
Trefwoorden