Naturewise

praktijkvoorbeeld - 11 mei 2009

Hoe kunnen leerlingen kennismaken met de schoonheid van de natuur en het nut van natuurbeheer? En hoe kan je ze daarbij laten ervaren dat vrijwilligerswerk heel leuk kan zijn? De ANWB creëert daarvoor een natuurbeleving voor maximaal vijftig leerlingen van het VMBO op vijf vaste locaties.

Wat is ANWB Naturewise?

Naturewise is een meerdaagse maatschappelijke stage op vijf vaste locaties voor groepen van maximaal vijftig leerlingen van het VMBO. Onder leiding van eigen docenten en ANWB-vrijwilligers maken leerlingen kennis met de schoonheid van de natuur en verrichten zij verschillende werkzaamheden.

Wat levert het op?

In 2011 hebben bijna 600 leerlingen in 13 verschillende projecten op een leuke manier kennisgemaakt met vrijwilligerswerk, met natuurschoon en met het nut van natuurbeheer.

Hoe werkt Naturewise?

ANWB Naturewise vindt plaats in het kampeerseizoen, voor en na de zomervakantie. De stages vinden plaats mei, juni, september en oktober, onder schooltijd van maandagochtend tot woensdagochtend of van woensdagmiddag tot vrijdagmiddag. En op vijf vaste locaties: Het Horsterwold in Zeewolde (Flevoland), Boswachterij Grolloo in Schoonloo (Drenthe), De Wieringermeerpolder (Noord-Holland), Boswachterij Sint Anthonis (Noord-Brabant), De Duinen van Oostvoorne (Zuid-Holland).

Wat zijn de succesfactoren?

De combinatie van een professionele organisatie enerzijds en betrokken vrijwilligers anderzijds.

Met wie wordt samengewerkt?

Staatsbosbeheer, Stichting Zuid-Hollands Landschap.

Website

Evaluatie

Jaarlijks vind een evaluatie plaats met alle stage coördinatoren van de deelnemende scholen plus alle betrokken vrijwilligers. Leerlingen krijgen een evaluatieformulier toegestuurd.

Looptijd

Looptijd start
1/09/2009

Uitvoerende organisaties

ANWB
Wassenaarseweg 220
2596 EC  Den Haag
T (088) 269 29 99
E maatschappelijkestage@anwb.nl
www.anwb.nl

Plaats

Almere, Oostvoorne, Schoonloo, Sint Anthonis, Zeewolde

Provincie

Drenthe, Flevoland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland

Land

Nederland

Contact

Neeltje Gast
ANWB Vrijwilligers
T (088) 269 84 21, (06) 532 32 568
E ngast@anwb.nl, maatschappelijkestage@anwb.nl