Een plek voor multiculturele LHBT’s

Veilige Haven Amsterdam

18 januari 2016

Veilige Haven Amsterdam biedt advies en steun bij eergerelateerd geweld en huwelijksdwang. Lesbische, homo- en biseksuele en transgender (LHBT) mensen met een migrantenachtergrond kunnen er voor diverse soorten ondersteuning terecht.

Wat levert Veilige Haven Amsterdam op?

Jongeren, mannen en vrouwen uit multicultureel Amsterdam en omstreken vinden in de Veilige Haven een plek waar ze terecht kunnen met hun LHBT-gevoelens. De organisatie biedt:

  • ondersteuning bij bijvoorbeeld eergerelateerd geweld of huwelijksdwang;
  • inloopspreekuren, opvang en spoedhulp;
  • individuele gesprekken en groepsactiviteiten met als doel zelfacceptatie;
  • begeleiding bij het vinden van de juiste hulpverlening en onderdak voor wie thuis niet meer terecht kan;
  • gezelligheid en een plek om in een ongedwongen sfeer gelijkgestemden tegen te komen, zoals in het wereldcafé.

Hoe werkt deze veilige plek voor LHBT’s?

Wie vanwege zijn seksuele voorkeur in de problemen komt met zijn familie en culturele of religieuze gemeenschap krijgt steun bij Veilige Haven Amsterdam. Van de zestig tot honderd cliënten per jaar heeft ongeveer 80% een islamitische achtergrond. In zeker één op de drie zaken zijn de jongeren slachtoffer van (eergerelateerd) geweld, maar er lijkt een groot ‘dark number’. Als er eergerelateerd geweld speelt of dreigt, verwijst Veilige Haven naar de politie, bijvoorbeeld naar het project Roze in Blauw. Binnen Veilige Haven zijn plaatsen voor begeleid wonen voor jongeren die met eergerelateerd geweld te maken hebben. Veilige Haven is lid van het Ketenoverleg Eergerelateerd Geweld Amsterdam, een samenwerkingsverband dat expertise op dit gebied bundelt. Dit heeft een duidelijke meerwaarde, want veel autochtone hulpverleners hebben geen kennis van de specifieke problemen van de doelgroep.

Succesfactoren

  • De achtergrond en ervaringen van de medewerkers zijn vergelijkbaar met de doelgroep.
  • Medewerkers geven advies, maar zullen nooit aansturen op een coming out. Veilige Haven is laagdrempelig en vrijblijvend. De focus bij de ondersteuning ligt op zelfacceptatie en bewustwording.
  • De medewerkers zijn deskundig. Zij begrijpen de cliënten en weten hoe zij met mensen uit een andere cultuur moeten omgaan. Ook hebben zij empathie en betrokkenheid. ‘Men moet meevoelen, maar niet meegaan.’

Iets voor u?

Wilt u LHBT's met een migrantenachtergrond een plek bieden voor contact en ondersteuning? Dan is de aanpak van Veilige Haven Amsterdam een mooi voorbeeld van hoe het kan werken in de praktijk.

Website

www.veiligehavenamsterdam.nl

Uitvoerende organisaties

Veilige Haven wordt uitgevoerd door CentraM en Doras, twee instellingen voor Maatschappelijke Dienstverlening in Amsterdam.