Samen anders

27 juli 2014

Samen Anders is een diversiteitsspel voor jongeren en groepswerkers in de jeugdhulpverlening. Het wordt gespeeld met kaartjes waarop stellingen staan over verschillende diversiteitsonderwerpen.

Wat is Samen anders?

‘Samen anders' is een spel dat speciaal voor de jeugdhulpverlening is gemaakt. Met Samen Anders kunnen jongeren en groepswerkers spelenderwijs praten over verschillende diversiteitsthema’s. Het wordt gespeeld met kaartjes waarop stellingen staan over verschillende diversiteitsonderwerpen: van liefde en gender tot religie en cultuur.

Wat levert het op?

Jongeren kunnen met ‘Samen anders’ op een laagdrempelige manier hun visie en mening met elkaar delen, worden aan het denken gezet, en leren elkaar beter kennen. Er ontstaat een open gesprek over anders zijn in een brede zin van het woord.

Hoe werkt Samen anders?

Het spel bestaat uit een stapel stellingkaartjes en verschillende bordjes. De stellingkaartjes worden op tafel neergelegd, en om de beurt pakt iemand een kaartje van de tafel. Hij of zij leest de stelling voor die op het kaartje staat. Hier reageert hij/zij op door te zeggen of hij  het eens of oneens is met de stelling. De andere spelers kunnen hierop reageren. Ook krijgt elke speler een STOP-bordje en een RESPECT-bordje, om aan te geven wanneer je iets te ver vindt gaan of juist respect hebt voor iemands uitspraak.

Wat zijn de succesfactoren?

In het spel word “het wonen in de residentiële jeugdhulpverlening” ook als diversiteitsfactor of “anders zijn” benoemd. Dit vereenvoudigd identificatie met andere diversiteitsgroepen. Daarnaast is het heel laagdrempelig om dit te spel te spelen.

Iets voor jou?

Samen anders is gratis te downloaden en zelf te printen. Het is een eenvoudige en laagdrempelige manier om in jouw groep diversiteit aan te bespreken.

Website

Uitvoerende organisaties

Movisie

Contact