Seksuele diversiteit onder jongeren bespreekbaar

Openup: Voorlichtingspakket en training over acceptatie LHBT
praktijkvoorbeeld - 28 mei 2015

Openup bestaat uit een voorlichtingspakket dat gebruikt kan worden om het gesprek over acceptatie en (seksuele) diversiteit met jongeren aan te gaan. Daarnaast is er de Openup training die jongeren op weg helpt om een vertegenwoordiger van de LHBT gemeenschap te worden en voorlichting over dit thema aan groepen te geven.

Openup bestaat uit een voorlichtingspakket dat gebruikt kan worden om het gesprek over acceptatie en (seksuele) diversiteit met jongeren aan te gaan. Daarnaast is er de Openup training die jongeren op weg helpt om een vertegenwoordiger van de LHBT gemeenschap te worden en voorlichting over dit thema aan groepen te geven.

Wat is Openup?

Als het gaat om de positie en acceptatie van LHBT’ers in Nederland, heersen er nog altijd veel taboes. Openup was een campagne van NJR (2007-2011) die deze taboes probeerde te doorbreken en het gesprek over seksuele diversiteit met jongeren aanging. De materialen van Openup zijn nog altijd beschikbaar in de vorm van een voorlichtingspakket, die gebruikt kan worden om het gesprek over acceptatie en (seksuele) diversiteit met jongeren aan te gaan. De Openup training helpt jongeren op weg om een vertegenwoordiger van de LHBT gemeenschap te worden, die voorlichting over dit thema kan geven aan groepen.

Wat levert het op?

De Openup training leert de cursisten kennis en vaardigheden aan om op te treden als vertegenwoordiger van de LHBT gemeenschap. Zo denk je na over je eigen positie en leer je de feiten over LHBT-acceptatie, zowel in Nederland als wereldwijd. Ook ga je aan de slag met het starten van een dialoog met jongeren over dit thema en het spreken voor een groep. Met het Openup voorlichtingspakket kun je ook direct zelf aan de slag met groepen of individuele jongeren om het thema seksuele diversiteit te bespreken en bespreekbaar te maken.

Hoe werkt het

Het Openup voorlichtingspakket bestaat uit een aantal materialen afkomstig uit de Openup campagne: De Openup gespreksstarter bestaat uit een set van veertien kaartjes waarmee je binnen een groep makkelijk een gesprek kan starten over een bepaald onderwerp. De kaartjes zijn onderverdeeld in de categorieën relaties, persoonlijkheid, seksuele diversiteit en tolerantie/vooroordelen. Met de Scorekaart met Openup test kunnen jongeren bij elkaar testen hoe ‘Open up’ ze zijn. Aan de hand van een aantal vragen word je flink aan het denken gezet. Deze scorekaart kun je bijvoorbeeld in een klas, met je vrienden of op een festival inzetten. In het pakket zitten ook drie verschillende Openup posters met prikkelende vragen die je aan het denken zetten. Deze kun je op je school, bij je vereniging of op een andere publieke plek ophangen om zo aandacht te vragen voor seksuele diversiteit en gesprekken, discussies en vragen aan te wakkeren. Bij het pakket zit ook een instructie met uitleg hoe de materialen in te zetten zijn. De Openup training is aan te vragen via de NJR trainerspool.

 Wat zijn de succesfactoren?

  • laagdrempelige en interactieve manier om te werken aan  vaardigheden in vertegenwoordigen, dialoog aangaan en presenteren.
  • Cursisten leren van de trainers en van elkaar
  • Aansprekende materialen voor brede doelgroep
  • Organisaties hebben sinds 2007 al goede ervaringen opgedaan met de materialen

Met wie wordt samengewerkt?

NJR trainerspool, Movisie, COC, Expreszo

Iets voor jou?

Wil jij graag aandacht vragen voor de positie en acceptatie van LHBT’s en hier met jongeren over in gesprek gaan? Dan helpt de Openup training of het Openup voorlichtingspakket je op weg. Je kunt direct zelf aan de slag met groepen of individuele jongeren om het thema seksuele diversiteit te bespreken en bespreekbaar te maken.

Website